25-07-2022

Zweden 25 juli t/m 31 juli (pagina 12)

 pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12  volgende


25 juli

Vandaag zijn we weer aangekomen op ons nieuwe plekje in de haven van Karlshamn. Een plekje gereserveerd voor 6 campers. Het centrum is binnen 5 minuten te bereiken dus ideaal.


Onderweg eerst nog een plek gezocht om te lozen en water te tanken. Dat water vonden we al snel bij een tankstation. In Zweden heeft bijna ieder bemand tankstation vers drinkwater dat je gratis kunt tanken.


Toen we pas in Zweden waren hadden we dat niet in de gaten en zochten steeds naar serviceplaatsen maar in zo een kastje staan altijd gieters, een emmer om je ramen te wassen en er is een kraan voor water waar je je eigen slang kunt aankoppelen en nog een aansluiting als je lucht nodig hebt. Dat noem ik nog eens service. Als je binnen gaat vragen wat je moet betalen zeggen ze, NIETS. Het is gratis.
Zweden vinden wij dan ook een echt camperland. Overal mag je staan en blijven slapen tenzij er een bord staat dat het niet mag en dat bord kom niet zo vaak tegen.

Wij waren dus weer goed gevuld en geleegd en konden weer verder naar onze stek in Karlsham.

Eerst wat gegeten en toen op pad. Het centrum bekijken vinden wij meestal wel leuk en ook hier vonden wij weer een prachtige kerk.




En weer een miniatuur van een schip in de kerk.

Alweer een kerk zullen jullie denken. Tja, dat denken wij onderhand ook maar andere gebouwen kunnen wij niet vinden in Zweedse stad. Nu heeft Karlshamn nog winkels maar daar komen we eigenlijk niet voor. We vinden er wel nog oude straatjes.



We lopen langs de waterkant terug naar de camper en zien daar weer mooie tafels staan met een bankje erbij.


Zo staat er niet alleen dit setje. O nee er staan wel 5 van deze setjes verspreidt.


Dit vond ik wel een grappig beeld van de man met het meisje. Het meisje leek bijna levensecht en de man is in laagjes opgebouwd. Heel bijzonder.

We lopen naar de haven waar de camper staat. Frits zet de stoeltjes bij het water en haalt twee heerlijke ijsjes voor ons bij het kraampje een stukje verderop.
Zo is het wel heerlijk zitten want in een haven is er altijd wel iets te zien zoals deze oude boot van hout die met veel rookpluimen langs komt en richting zee gaat.


En het mooie jacht dat voor anker ligt.
Niet alleen kleinere schepen liggen hier maar ook hele grote vrachtschepen.


Genoeg te zien dus. Wij houden het hier wel even vol.


26 juli

Gisterenavond hebben we nog een flinke wandeling gemaakt. We hadden eer we erg in hadden meer dan 14.000 stappen gelopen en dat wil wat zeggen want dat hebben we al zeker 3 jaren niet meer gelopen. Langzaam maar zeker bouwen we onze conditie op dat merken we wel aan dit soort wandelingen.

Het begon allemaal hier. We hadden al een stads wandeling achter de rug maar waar zou je uitkomen als je deze trappen op liep?


Bij een heel complex gebouwen natuurlijk en daarna liepen we verder en verder totdat we bij de zee kwamen.

We hebben een heel stuk langs de zee gelopen over smalle paadjes, stukjes bos en rotsstenen maar zo mooi.
Naar dat rode puntje wilden we gaan. Op de onderstaande foto waren we al in de helft.



We liepen langs een strandje.


En toen kwamen via houten bruggetjes bij ons rode puntje aan, Blekinge län waar 2 Pilotboten lagen.


Onderhand was het al acht uur geweest en we moesten de hele weg nog terug. We kwamen langs een prachtig restaurantje dat al gesloten was.


De haven kwam langzamerhand weer in zicht waar wij moesten zijn.



Tegen negen uur kwamen we weer thuis en we waren nog geen 5 minuten binnen toen de regen losbarsten. Hadden wij even geluk. Later ging het zelfs nog onweren.

We hebben heerlijk geslapen na onze inspanningen en vanmorgen zijn we weer fris en monter een ietsiepietsie verder gereden naar Norje maar eerst kwamen nog bij een ............... 😂😂 tja een kerkje. Ik wilde er geen foto's van maken maar vond hem toch wel heel speciaal en dat zo midden in een park.



De huisjes die hier in de buurt stonden leken me allerliefst en echt Zweeds.


Al de gebouwen die je op de bovenstaande foto's ziet, horen bij elkaar. Meestal is er een hoofdhuis met een klein huisje voor de kinderen, een schuur voor man lief zodat hij naar hartenlust kan knutselen en vaak nog een huisje dat verhuurd wordt of als Loppis gebruikt wordt.

En niet te vergeten het botenhuis bij het water.


Wij zijn doorgereden naar Norje naar de jachthaven waar we nu een mooi plekje op het gras hebben. We staan hier nu met 6 voertuigen. 4 Campers en 2 busjes.

Vanmiddag zijn we naar de overkant van de weg gelopen om het dorpje te bekijken. Een grote boerderij stak er bovenuit want er was van alles te koop begrepen we.

Het was inderdaad enig.
In een schuur lagen zakken tuinaarde voor de verkoop en in een stuk van de boerderij was de winkel.


Daar zagen we de ingang van de winkel.


Zelfs de keuken was omgebouwd tot verkoop ruimte van groente en fruit, chips en jam, honing en eieren. De eieren worden hier overigens per kilo verkocht. Wij kochten een zak en er zaten 15 eieren in.


We zochten onze spulletjes bij elkaar en uiteindelijk kozen we nog een heerlijk ijsje uit dat we buiten op een bankje konden opeten.

Daarna weer terug naar de camper in de jachthaven.




27 juli

Vandaag hebben we weer een heerlijke rustige dag gehad.
Ik heb een wasje gedaan. Denkelijk de laatste. De rest kan wel opgespaard worden en thuis weer in de wasmachine.

We hebben wel nog een heerlijke wandeling gemaakt langs de zee en wat zijn de kleine strandjes hier mooi wit.


Ik had er wel al vaak over gelezen maar geloofde er eerlijk gezegd niet zoveel van maar inderdaad ligt hier spierwit zand.


28 juli

Vandaag hebben we toch wel 20 km gereden 😅 naar Sölvesborg. Was eigenlijk niet het plan maar het gebeurde nu eenmaal zo.

Eerst nog even koffie drinken.


We moesten hoognodig een paar boodschappen hebben en in Sölvesborg zou de langste loop/fiets brug van Europa zijn. Frits had hem op internet gezien en wilde deze beslist eens zien. Dus eerst naar de COOP die we tegenkwamen.

Frits zou in de camper blijven en ik zou even alleen de boodschappen gaan doen. Ik was een paar etiketten aan het ontcijferen toen Frits achter me stond. De loopbrug was maar een paar 100 meter bij ons vandaan dus we konden de camper best bij de Coop laten staan en dan lopend naar de brug gaan.
Het werd een mooie looproute.



De brug is helemaal van staal en is 760 meter lang. In de avonduren als het donker is dan moet hij prachtig zijn omdat hij ingebouwde ledverlichting heeft.





We lopen hem natuurlijk helemaal af en weer terug.

Hij is mooi.


We rusten uit op een van de ligbanken op de kade en slenteren daarna nog wat door het gezellige stadje.



We lopen weer naar de camper. Welke richting zullen we opgaan?
Tja dat is een goeie vraag. 

Maare hier in Sölvesborg is het best wel leuk. Zullen we hier een plekje aan de kade zoeken om te blijven staan? Wie weet kunnen we vanavond als het donker is nog eens naar de brug gaan kijken.






Wij zoeken een heerlijk plekje aan het water en zien de familie zwaan langs komen. Pa, ma en twee jonkies. ❤ Wie weet gaan we vanavond als het donker is nog even naar de loopbrug.

En ja hoor we gaan nog eens even kijken en het ziet er echt geweldig uit.




Het was echt genieten dit te mogen zien.

Onze #Vlog 26




29 juli

Vandaag weer iets van 30 km gereden naar 
Åhus een mooi plaatsje aan de zee. Het is een levendig plaatsje met een mooie haven voor jachten en een haven voor zeeschepen.


In het gebied van de haven zien we ook veel winkeltjes voor de toeristen. We slenteren wat rond en gaan op een terrasje zitten waar we een heerlijk ijsje bestellen. Helaas kon ik er geen foto van maken want het smolt nogal erg snel 😆.



Er is ook een stokerij en restaurant waar je een rondleiding kunt krijgen over alles wat met Absolut Vodka heeft te maken. Het Absoluut huus staat hier sinds 2018.
Omdat wij beiden geen alcohol drinken hebben we deze rondleiding over geslagen.

Wij staan nu voor een nachtje bij een sportveld. Morgen weer een stukje verder.


30 juli
Vandaag weer een afstand afgelegd van 25 km. Het moet toch niet gekker gaan worden. Eerst nog even gas getankt bij een vul-station.


Lpg vind je in Zweden niet bij een tankstation zoals in Nederland. Dat zijn dingetjes die je snel leert 😉
Na het tanken rijden we weer verder naar Kristianstad en dat is nu eens een gezellige plaats. 

We zoeken onze CP op, parkeren en lopen via het Naturum  Vattenriket.



Hier is van alles te zien over de dieren en de natuur uit deze streek.

Na dit bezoek lopen we verder de stad in.


Het is zaterdag ochtend rond 11 uur en de straten zijn compleet leeg. Deze lege straten vallen steeds weer op in de steden. Onbegrijpelijk.




En dan zie ik een leuke schoenwinkel. Eventjes kijken, toch 😁 En als ik daar rondloop zie ik mijn schoenen staan. Nou ja "mijn" schoenen. Ik zou ze graag de mijne noemen 😇 Het zijn de Gabor Rolling soft dus even passen en ik heb geluk ze passen perfect dus die neem ik en terwijl ik met mijn schoenen bezig ben vindt Frits ook een paar schoenen. Ze zijn wel erg duur maar .......... we kopen ze toch maar want ze zitten geweldig en lopen nog beter.


Met onze buit in de hand zoeken we een leuke Italiaanse Bodega op om een hapje te eten. De eigenaars zijn Italianen. Je moet er eerst binnen je eten en drinken uitzoeken en betalen. Daarna word je eten gemaakt en wordt het buiten op het terras geserveerd.
Binnen ziet er nog helemaal uit zoals het er vroeger moet hebben uitgezien. Heel apart.

We gaan natuurlijk ook de kathedraal bezoeken van de Heilige Drievuldigheid uit 1628.



Het is een hele aparte kerk mat veel donker hout.

We wandelen weer terug naar de CP waar we nog verder een hele leuke middag en avond hebben met leuke gesprekken met mede Nederlanders die we hier ontmoeten en onderstaande heer kwam ook nog een heel tijdje bij ons op visite en wilde bijna niet meer weg 😂




31 juli

Vandaag werd een echte wandeldag. Vanmorgen rond 10 uur vertrokken we. We wilde een route genaamd "Hercules" gaan lopen van 8,8,km.
Wandelschoenen aan. Het wandel-bordje wees ons aan om rechts het pad te nemen maar toen we het pad hadden afgelopen zagen we nergens meer onze "Hercules" route 😯
Het enigste bordje dat er stond was de "Tivoli route" 



Dan maar de Tilovi route lopen hoe lang hij ook mag zijn. Lang was hij niet merkten we want we liepen weer door het park achter het Theater door. Er waren weer groepen aan het jeu de boulen net als gisteren.


Dit was wel even mooi om te zien. Een dak van zonnepanelen en er onder auto's die door de zonnen energie werden opgeladen en die te leen waren. Ideaal toch!!

Wij liepen verder en vonden een andere route die we zouden gaan lopen. We kwamen met deze route door natuur reservaten iets wat net onze bedoeling was.



We kwamen langs poeltjes en uitkijktorens.






We liepen en liepen en liepen tot we bij een grote "hoeve" kwamen.
Er stonden picknick banken waar mensen aan zaten te picknicken. We zagen ook mensen naar binnen lopen. Daar zullen we wel wat te drinken kunnen krijgen dachten we dus we gaan er eens naar binnen.


Maar in Zweden is nu eenmaal niet veel horeca en ook hier niet maar wat we wel zagen was zeker de moeite waard.




Hier was ooit een kasteel geweest. Dat was afgebrand en weer opnieuw opgebouwd maar nu was er alleen nog een ruïne over.
Dat hadden ze mooi gemaakt zo. En overal kun je dit soort dingen gratis bezoeken. Er hangt wel een papier met een Swiss nummer zodat je met je telefoon een donatie kunt overmaken maar dat is alleen maar mogelijk voor Zweden. Om een Swissnummer te kunnen hebben moet een Zweedse bankrekening hebben en die hebben wij niet. Zo een Swissnummer zie je ook in kerken en zelfs als je een kaarsje wil branden moet je dit zo betalen. Op deze manier kan natuurlijk nooit het geld gestolen worden dat in een kastje aan de muur hangt zoals in Nederland.
Zelfs het parkeren gebeurd met een app op je telefoon.

Wat nog een voordeel is dat ze veel minder pinautomaten nodig hebben want contant geld heb je bijna niet nodig.

Wij gaan weer verder.
Hier nog een foto van een maquette van het vroegere kasteel dat hier ooit stond.



We rusten nog een keer uit op een bankje en als we bij de camper komen hebben we toch mooi dik 8 km gelopen.
Eerst even wat drinken en daarna lekker douchen en verder doen we niks dan luieren maar dat mag ook wel na onze inspanningen.

#Vlog27




Geen opmerkingen:

Een reactie posten