Bezoekers

13-06-2022

Verder naar het noorden en oosten. 13 juni t/m 19 juni. (pagina 6)

 pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - volgende

Foto's zullen later geplaatst worden. Helaas is mijn internet bijna op 😒 Maar soms vind ik wifi en dan werk ik de foto's bij. Ik doe mijn best 😁

13 juni

Vanmorgen hoorde ik van Frits dat er geen enkel wild afgelopen nacht is gespot. Jammer en ongelooflijk als je midden in het bos staat. Maar het is niet anders.

We waren nog vroeg dus meteen ook maar even douchen en dan de weg verder vervolgen richting de poolcirkel.

Eerst nog even een paar boodschapjes doen bij de supermarkt die we toevallig tegen komen. 


Het drinken is bijna op en wat zullen we eten vanavond? En .......... natuurlijk twee van die heerlijke kanellbullar als lunch dan maar. Dan blijft de zonde beperkt 😁


Weer verder.

Als in Zweden een stuk weg is opgebroken en ze zijn er aan het werken dan wordt net als bij ons een helft van rijweg afgesloten. Bij ons worden dan stoplichten geplaatst zodat steeds een helft kan rijden. In Zweden doen ze dat iets anders.
Er staan stoplichten en er rijdt een auto op en neer om de rij auto's die mag rijden voor te gaan.


Vandaag maken we maar kilometers 😌 eigenlijk niet zo super veel maar voor ons doen wel 😅 Onderweg komen we een paar keer een kudde rendieren tegen. De ene keer lopen in de berm en een andere keer midden op de weg.
Prachtig om te zien.


En dan komen we langs een drukbezochte Rastplatz aan een wilde rivier. Je mag hier niet overnachten maar terwijl Frits bezig is met de service zie ik aan de overkant van het water campers staan. Daar gaan we eens kijken.

Er staan hier wel meer campers maar heel verdeeld aan de rivier. Wij vinden hier ook een mooi plekje aan het water. Het zonnetje schijnt en we halen het meubilair te voorschijn.
Heerlijk!!!!!!


Aan het einde van de middag stookt Frits een vuurtje en ik ga eten maken en zo zitten we dan buiten te eten met een knappend vuurtje aan het water.
We blijven die avond nog lang buiten zitten. De temperatuur laat het toe en de zon is nog heerlijk.

14 juni

Vandaag een bijzondere dag voor mij. Vandaag zou mijn vader jarig zijn. Hij zou 94 jaar geworden zijn. We gaan er een speciale dag van maken. We gaan de poolcirkel ontmoeten. We wisten toen nog niet wat ons te wachten stond en hoe speciaal die dag zou worden 😏


Voordat we bij de poolcirkel zijn zien we in het struikgewas een vos zitten en die moet natuurlijk op de foto en op de film en of we nog niet genoeg hebben gezien komen we ook nog een kudde rendieren tegen op de weg. Zo mooi.Bij de poolcirkel is het druk. Er is net een bus Engelsen gestopt en dat geeft altijd een boel lawaai. We gaan de trappen op want ik wil natuurlijk wel Fikka (koffie drinken met iets lekkers erbij) doen in het restaurantje maar daar is weinig te beleven zonder gasten. De uitbaatster is ook niet vriendelijk en zegt ons nog geen goedendag. 
#vlog12


Na de poolcirkel gezien te hebben rijden we nog even door naar de plaats Jokkmokk waar we nog even winkelen en een bezoek brengen aan het Ájtte museum dat je zeker gezien moet hebben. Je kunt hier de geschiedenis zien van de Sami door de eeuwen heen.

Aan de overkant van het museum is ook nog een heel mooi kerkje te zien en daar moeten we natuurlijk even gaan kijken.
We gaan verder op zoek naar een plaatsje voor de nacht en dan gebeurd het. We rijden een greppel in 😰
Wat een ellende. Wil je het verhaal lezen over deze pech kijk dan op Ellen haar verhalenblog.
Ik zal hier nog wat foto's toevoegen.

Gelukkig komt alles weer goed dankzij onze dappere Viking in nood en niet te vergeten de NKC waar wij onze camper verzekering bij hebben en die ons uitstekend geholpen hebben. 
We vinden nog een plekje om te slapen, eten nog een kleinigheid en kruipen op tijd onder de wol.

#vlog8extranieuws15 juni

Vanmorgen werden we uitgerust weer wakker. Eerst ontbijten en daarna maar eens heerlijk douchen om al dat zand en ellende van gisteren van ons af te spoelen. Weer water vullen, lozen ect. en richting de Baltische zee.
Onze navigatie begaf het gisteren toen we op de poolcirkel waren. Dat is wel lastig als je er van af  hangt. Het beeld wordt helemaal zwart en we zien geen wegen meer op onze Garmin maar het geluid doet het nog. En zo komen we toch op ons plekje.

Bijna had ik hem al weg willen doen toen vanmorgen het wonder geschiedde en onze Garmin het weer deed. Vreemd. Wel moest hij weer helemaal ingesteld worden maar dat is geen probleem.

Onderweg komen we langs een Dollar Store en men zegt dat als je niet in de Dollar Store bent geweest je ook niet in Zweden bent geweest.
Dus stoppen maar ...........
Het is natuurlijk een goedkope winkel en hij doet zijn naam eer aan. We wandelen er eens rond en komen naar buiten met een doosje snoepjes en theelichtjes voor mijn zwerfpotjes 😀

Vandaag zullen we ongeveer 80 km moeten rijden naar Gammelstad. Er zijn zoveel omleidingen de plaats zelf morgen gaan bekijken. We zijn moe en ......... we hebben uiteindelijk vakantie 😅😅
16 juni

Het was een rustige nacht en we hebben weer goed geslapen. Dat zal ook wel na een heerlijke ouderwetse maaltijd. Niet gezond maar wel lekker.
Sla met frietjes. De frietjes had ik in de Omnia pan gemaakt en ze waren heerlijk!!.

Maar vandaag gaan we Gammelstad eens bekijken.
Gammelstad is een historisch kerkdorp uit de 14de eeuw. In het begin van de 15de eeuw werd er begonnen met de bouw van een stenen kerk en dat laat zien dat het een welvarend dorp was dankzij de handel in huiden uit het binnenland en zalm uit de rivieren.

De kerk is prachtig.

Gammelstad heeft de grootste en best bewaarde kerkstad van het land met 405 huisjes en 553 kamers. Het Werelderfgoed omvat de cultureel en historisch waardevolle gebouwen, in totaal 520 beschermde gebouwen, het wegennet, de oude monumenten en de eeuwenoude gewoonte om in het weekend in hun kerkhuisje te verblijven.

De straatjes en de huisjes zijn prachtig.#vlog13


We rijden naar Lulea maar wat is het daar druk. Dat zijn we niet meer gewend 😂 De CP is daar helemaal vol. Wat doen we?

Doorrijden maar. Het is hier veel te druk. Ongeveer 40 km verder ligt de plaats Rosvik en daar vinden we een mooie camperplaats.Ze hebben er alles wat we nodig hebben en nog meer dan dat. Ze hebben wifi en zo gebeurd het dat we even de tijd nemen om onze spulletjes bij te werken 😊

17 juni

Vandaag veel gedaan wat huishoudelijke klussen betreft. 
Ik begon de dag met de was. We hebben hier warm water voor mijn wasje, gras waar mijn was paraplu kan staan en vooral veel zon en een windje. Voor mij voldoende ingrediënten om even aan het werk te gaan.


Mijn hele parapluutje hangt vol maar vandaag krijg ik alles droog. 😊
Tussendoor koffie drinken want dat hoort er natuurlijk bij.

Vanmiddag willen we een eindje fietsen en de omgeving een beetje verkennen.Een echte mooie route is het niet. We wilden naar een haventje fietsen maar dat stelde niet veel voor. Daarna naar een dorp maar dat dorp was maar 4 huizen groot en het centrum was, lach niet huis nummer 5.

De wegen waren ook niet echt uitnodigend. Fietsten we niet over een "snelweg" van 70 km dan was het een grindpad en als ik ergens een hekel aan heb dan is fietsen over een grindpad. Na 15 km fietsen hadden we het gezien en zijn we terug naar de CP gefietst waar we heerlijk in het zonnetje hebben gezeten.

In Zweden zie je bij heel veel huizen een wimpel wapperen. Nou ............ dan zullen wij eens laten zien dat Hollanders dat ook kunnen 😁. Frits heeft de wimpel meegenomen die we ooit in ...............
Berlijn kochten want in Nederland was hij nooit te vinden.
Maarrree, wij staan nu dus ook met een wimpel.
18 juni

Vanmorgen heerlijk gedoucht, nog een laatste wasje, camper verzorgt en daarna naar een van de weinige tankstations die LPG hadden.


Het was maar 20 km rijden en daar moesten we natuurlijk gebruik van maken want onze LPG tnk was zo goed als leeg. Gelukkig hebben we nog een gewone volle tank bij ons.

Het zou vandaag een regendag worden wat zullen we doen.
De Botnische Golf valt ons een beetje tegen. We willen een andere kant op. Noorwegen? De Lofoten?
De Lofoten staat al jaren op mijn verlanglijstje. We hebben nog zeeën van tijd en we besluiten om naar die richting op te gaan. Maar eerst nog even die LPG halen.


En dan gaan we kilometers maken en weer passeren we de poolcirkel 😂 maar nu op een ander punt.

Eerst kom je er nooit en nu al drie keer.

We rijden verder tot Koskullskulle waar we een mooi plekje vinden.Jammer genoeg regent het maar wij zitten heerlijk droog in ons huis op wielen.

19 juni

Vanmorgen werden we wakker met een zonnetje. Dat werd weer afgewisseld met een buitje en dan weer zonnetje. In ieder geval is de regen niet meer constant aanwezig.
We waren op tijd wakker en wilden graag op tijd vertrekken. Dat lukte rond 9 uur. 

We zouden vandaag weer kilometers maken want we willen de Noorse grens bereiken. Hoe dichter we in de buurt van de grens komen hoe meer je het landschap ziet veranderen. De bomen worden kleiner en minder en de rotsen en stenen worden meer en meer.
Ook de sneeuw komt steeds dichterbij.

Het landschap wordt prachtig en we komen ogen te kort.


Onderweg stoppen we op een mooi plekje om te lunchen in Jukkasjarvi. Er is een heerlijk zonnetje en een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van de Noorse bergen.

De grensovergang verloopt soepel. Nergens controle dus we rijden door. De tocht wordt mooier en mooier en we komen zelfs bij bevroren meren.De temperatuur is hier 12 graden en dan zoveel ijs hier zien. Kun je nagaan hoe het hier in de winter is.
We rijden nog een stuk door en vinden een mooie plaats om te overnachten in Narvik.

Morgen gaan we weer verder naar de Lofoten want daar willen we uiteindelijk heen.

#Vlog14


Geen opmerkingen:

Een reactie posten