Bezoekers

06-06-2022

Zweden van 6 juni en 7 juni (pagina 4)

pagina 1 - 2 - 3 - 4 - volgende

6 Juni

Na een goede nachtrust en een brood rijker die Frits vanmorgen gebakken heeft zijn we weer vertrokken in noordelijke richting.

Het was goed koud geweest afgelopen nacht. Mijn telefoon liet  -1 zien.

Net als de andere dagen waren onze ogen gericht op de bossen in de hoop een eland te zien en in ene keer zag Frits er een. 😁


De elanden zijn ontzettend schuw en laten zich zelden zien. Wij horen bij de gelukkigen die er eentje vrij in het bos zien lopen. Het dier keek naar ons wat wij aan het doen waren. Frits zette de motor uit in de hoop dat de eland nog even bleef staan maar hij draaide zich om en liep de tussen de bomen door dieper het bos in.
Frits is er nog met zijn camera heen gelopen maar er was geen spoor te vinden. Maar we hadden hem gezien en ook nog op een foto 😍

We reden weer verder en tuurden tussen de bomen door. Helaas geen eland meer gezien maar wel een prachtige natuur. Tjonge, jonge wat is Zweden mooi!!!! Zo ongerept en zoooooooo stil. Hier kun je echt een speld horen vallen.Je zou wel overal foto's van willen maken. Als je het live mag aanschouwen dan is het allemaal nog mooier dan mooi. Het is gewoon niet vast te leggen.

En dan zien we dit mooie botenhuisje zo helemaal alleen aan een meer. Er liggen twee boten in en dat kan hier zomaar. Niemand zal ze stelen.


We rijden een stukje verder en zien een mooi lunch plekje.


We gaan hier even koffie drinken en onze boterham opeten.

Het water is hier zo helder dat ik nog even een wasje ga uitspoelen dan kan dat weer mooi drogen in het zonnetje,


We zitten hier nogal vrij hoog ongeveer 900 meter en rijden langs de grens van Noorwegen. We zien de hoge Noorse bergen voor ons. De begroeiing is hier duidelijk minder en er liggen erg veel dikke stenen waar je ook kijkt.

We gaan weer langzaam dalen. De dikke stenen liggen hier zelfs in de rivieren.


De jongen blaadjes beginnen hier nu pas uit te komen.


Frits laat de drone even uit. En als we dit mooie dorpje voorbij rijden ............


Staat er dit bord langs de weg. Oei dat ziet er niet zo lekker uit en als Frits hier wil overnachten vind ik het toch prettiger om een stukje verder te rijden.


En dan zien we dit ...................
Wat is dit mooi. De rendieren zijn helemaal niet schuw. Een dier van de groep heeft een bel om de nek hangen. Wat is dit prachtig!
Ze kijken je heel nieuwsgierig aan en schuiven geen stap opzij. 

Nadat we van al dat moois zijn bekomen zien we nog een tankstation. We zullen maar even bijtanken want wanneer kom je hier weer tankstation tegen? Geen idee.

Na het tanken rijden we een zijweg in en belanden weer op een mooi plekje in het bos.Dit is toch te mooi om hier voorbij te rijden. We blijven hier.


Ik hang mijn wasje weer in het zonnetje zodat het verder kan drogen en ga eten koken.


Het was weer een prachtige dag!!


7 Juni

We zijn al vroeg op pad gegaan vanmorgen want we willen kilometers maken op weg naar het begin van de Wildernisroute en die begint in Strömsund. We moeten ongeveer 300 km rijden.

Na kilometers bomen en bossen komen we een plaatsje tegen waar we een kleine supermarkt zien. Zullen we maar even? Ik moet een boterkuipje hebben, drinkwater en oploskoffie. Ik kan mijn merk nergens vinden van de koffie. We vinden niet alle oploskoffie even lekker. We willen geen grove korrels maar meer de poeder.
We stappen de supermarkt binnen maar dat wordt lastig ben ik bang. We zijn de enigste klanten en veel rekken zijn leeg. Frits maakt een praatje met de Zweedse dame en ik ga op zoek naar koffie. Helaas geen koffie. Drinkwater dan? Ook niet. Ik vind nog net lapjes kaas voor op de boterham en gegrilde ham. Wie weet komen we nog een supermarkt tegen onderweg.

We rijden door het dorpje Vemdalen en zien een ICA supermarkt en een kerkje aan de overkant.
Dat moeten we hebben.


Frits heeft al meteen de kanelbullar gezien 😂 Mmmmmm lekker.

We vinden hier koffie, drinkwater en nog andere spullen die bijna op zijn en je kunt maar beter iets in voorraad hebben. "Daar gaan weer de nodige kilo's," moppert Frits. Tja we kunnen niet zonder 😛.
De boodschappen vinden hun plekje weer in de kastjes en dan lopen we naar de overkant naar het kerkje.


De bruine houten toren zie je hier vaak naast de kerk staan.
Ach gesloten??Er hangt een grote antieke sleutel naast de deur. Zou dat de sleutel zijn?

Ik probeer het en inderdaad. De sleutel past 😃


De deur gaat open en mijn mond valt open van verbazing.
Wat is dit mooi van binnen.
De prachtige Scandinavische kleuren, de aparte kaarsenhouders en de matten en tapijten die hier de ruw houten vloer gedeeltelijk bedekken.
Om in de bank te komen moet de deurtjes open doen zoals op de foto te zien is.
De eenvoud en warmte die dit kerkje uitstralen is verbazingwekkend.

Prachtig!

 We gaan weer naar buiten en rijden weer een stukje verder.
De omgeving is zo mooi. Het doet me denken aan Oostenrijk.
In de verte de bergen. Sommige met sneeuw bedekte toppen.
Groene weilanden die weelderig voorzien zijn van gele paardenbloemen. Ik weet dat de paardenbloemen een onkruid is maar in de groene weilanden ziet het er geweldig uit. Dit alles vergezeld van rendieren en het plaatje is compleet.We komen nog een paar kerkjes tegen waarvan er een paar zijn die ik even van binnen wil bekijken.

Wat we ook heel vaak zien langskomen zijn de onderstaande bushokjes. 

 

Ze zien er gezellig uit.

Dan ziet Frits een bord waarop een heel oud kerkje wordt aangeprezen om te bezichtigen. Het kerkje stamt uit het jaar 1400.


Helaas is het kerkje gesloten en kunnen we het alleen aan de buitenkant bekijken.

We willen bij Hammerdal stoppen. Er is een CP bij de kerk in het dorp.


Als wij eraan komen staan er net 2 Duitse campers.


We maken een wandelingetje langs het meer en natuurlijk over het kerkhof want die zien er in Zweden weer heel anders uit dan bij ons. En overal waar je komt vind je geen enkele rommel ook niet op het kerkhof.
Er zijn de nodige waterpunten en overal staan 3 gieters bij en hangen er schepjes en harkjes. Natuurlijk staan ook hier weer de nodige groene containers zodat iedereen zijn rommel netjes kan opruimen.

#vlog9

6 opmerkingen:

 1. Mooi, dat kerkje met die blauwe bankjes is echt zo anders dan bij ons. Veel gezelliger en eenvoudiger.
  Aan die kanelbular zou ik ook niet kunnen weerstaan. Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En overal matten op de vloer en een speelhoek voor kinderen.

   Verwijderen
 2. Ja inderdaad Zweden is prachtig, jullie maken mooie herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie avonturen, groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen