Bezoekers

18-07-2022

Zweden 18 juli t/m 24 juli (pagina 11)

 pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - volgende


18 juli

We blijven vandaag nog op ons plekje staan. Voormiddag  willen we gaan wandelen hier in de buurt en namiddag naar Borgholm fietsen maar ons kennende pakt dat weer helemaal anders uit.

We lopen richting het strand. Eerst langs het beeld van koningin Victoria uit 1938.


Een welkoms bord.


Een glasblazerij die je -tig keren tegenkomt in Zweden.


Een prachtig koffiehuis midden in het park. 


We lopen langs de oude kasteel ruïne.


Dan zien we een wegwijzer bordje waarop staat, Borgholm 2 km. 
Twee kilometer????? Dat moeten we kunnen lopen. Zullen we?

Ja, we doen het.
Het wordt een mooie wandeling door het bos en voor we er erg in hebben staan we in de mooie haven van het stadje.


We lopen verder het gezellige centrum in.
Naar de mooie Kyrka.Hij ziet er aan de buitenkant indrukwekkend uit. Op Pinksterzondag 1879 werd hij geopend.

Van binnen ziet hij er wat minder spectaculair uit vinden wij. We hebben mooiere kerken gezien. De ramen vind ik wel weer iets hebben.


We wandelen nog wat door de gezellige straatjes en lopen een paar leuke souvenirs winkeltjes binnen waar je uiteindelijk zelden iets vind wat je zou willen kopen 😉

We willen ergens een hapje gaan eten voor we aan de terugtocht gaan beginnen want terrasjes zijn er hier genoeg. De lucht ziet er een beetje donker uit dus we willen ergens binnen zitten maar daar denken meer mensen zo over. We zien bij de restaurantjes de mensen in de wachtrij staan om een plaatsje te kunnen krijgen. 
Wat doen we? Wachten en aansluiten aan een rij wachtenden of naar de camper? 

We zijn het er snel samen over eens dat we naar de camper willen gaan voordat de regen gaat vallen. Doorlopen dan maar.

In het bos voelen we al de eerste druppels vallen maar de bladeren houden het meeste nat tegen en zo goed als droog komen we buiten adem bij de camper aan. Ffffffff we voelen onze benen bijna niet meer en zien dat we dik 11.000 stappen hebben gelopen.

Frits bakt eitjes en we lunchen gezellig binnen terwijl de druppeltjes vallen.

Gelukkig duurt een buitje niet te lang en kunnen de stoelen weer naar buiten.

Kleine update, het was toch de koning die we gisteren gezien hebben in de Buggy met zijn zoon prins Carl Philip en 2 kleinkinderen.
De Koninklijke familie logeert hier. Vandaag kreeg de beste bewoner van Öland een onderscheiding van de koning.


De koets kwam net voorbij rijden met prins Carl Philip en zijn vrouw. Ze gingen naar de kasteel ruïne.
Hij was de man die gisteren bij Carl Gustave in de Buggy zat 😄


19 juli

Het belooft vandaag een hete dag te worden. Niet zo heet als in Nederland maar toch te heet tenminste 30 graden vind ik heet. 

De zon schijnt onverbiddelijk op ons dak. Ik zie andere camperaars al onder hun luifel zitten om een beetje koelte te krijgen.

We gaan rijden. De lange brug weer over naar het vaste land en dan naar Kalmar.
Midden in het centrum van de stad is een parkeerplaats waar ook campers mogen staan. 24 uur voor €2,85.
Daar gaan we heen en zijn we zo in het centrum.

Als we over de lange brug rijden naar het vaste land is het een en al file van het tegemoetkomende verkeer. We zijn net op tijd weer weg van Öland denk ik.


Kalmar is een grote stad en ook de hoofdstad van de provincie Kalmar.  
De Dom van Kalmar is heel apart gebouw met zijn bronsgroene torentjes.We gaan hier binnen eens een kijkje nemen en het valt ons op dat je hier nergens entree hoeft te betalen om binnen te kunnen komen. Binnen in de kerken staat meestal wel een qr-code en via de code kun je als je dat wil een gift doen. Goed idee is dat en er ligt nooit geld in de kerk behalve van de kaarsjes die je kunt opsteken.

In iedere kerk waar wij binnen komen in Zweden vind je wel een schip.

Het hangt aan het plafond of staat ergens op een sokkel en ook hier staat dit pracht exemplaar dat helemaal van koper is gemaakt en daarna in een steen verwerkt is.

De Dom werd tussen 1660 en 1699 gebouwd naar het plan van  architect Nicodemus Tessin

Prachtig!!

Het is heerlijk koel in de Dom maar we gaan weer verder.

We worden moe van het lopen en strijken neer op een terrasje om een hapje te eten.

Frits mag kiezen en als hij mag kiezen dan wordt het meestal een pizza maar wel eerst een bordje sla Frits


Dat zijn een paar flinke jongens en ik heb dan ook voor de hele dag gegeten ffffff maar ze smaakten wel heerlijk.

We lopen richting het Slott.
Het Slott is het best bewaard gebleven kasteel in Renaissance stijl in noord Europa. Het kasteel is gebouwd op een schier eilandje aan de Oostzee.


Wij wandelen door een van de mooie parken en kijken uit op het kasteel. We lopen er verder niet heen want we hebben echt bijna de tong op de schoenen liggen. Het is warm en we zijn moe en lopen terug naar de camper en daar doen we niets meer, ffffffffff.


20 juli

Vanmorgen eerst nog een wandeling gemaakt door de oude stad Kalmar.
Prachtig die oude houten huizen en dan zien we dat bij ons om het hoekje een strandje is 😅


Hadden we dat gisteren maar geweten.

We drinken nog een kop koffie en rijden eerst naar de Lidl om boodschappen te doen. Veel water en allemaal koude spullen om te eten want dat smaakt met het warme weer van nu.

We rijden daarna richting Växjö. Als we halverwege zijn in Skruv stoppen we en zoeken een plekje voor de nacht aan de rand van het dorp bij het bos en daar puffen we uit.

We draaien de luifel uit voor schaduw en ploffen neer op onze stoelen.


We nemen een heerlijke lauwe douche en ik doe nog een hand wasje. Verder doen we niks meer.

Morgen is er weer een dag en het zou weer een warme dag worden van 33 graden.

Wij rijden dan verder naar Växjö. Airco aan en gas geven.


21 juli

We hebben een heerlijke koele nacht gehad. De nieuwe Maxxfan op het dak doet zijn werk toppie. Soms was het zelfs koud 😅

Vandaag nog een warme dag. Het is 34 graden geworden maar we mopperen niet.
We rijden naar Växjö dat maar 40 km van ons vandaan ligt.

Het zou een leuke en gezellige stad moeten zijn en dat is het ook. We zijn verbaasd.

We vinden een CP in het centrum waar we ook nog mogen blijven slapen en er is plaats voor 5 campers.  Dat is mooi meegenomen. Ons bedje heerlijk in het centrum 😀 wat wil een mens nog meer.

Als eerste bezoeken we de Dom in Växjö. Je ziet hem al snel vanuit de verte door zijn 2 rode torens en hij ligt in het centrum.


Hoewel er veel twijfel bestaat of de Sigfrid-legende historisch correct is, is het waarschijnlijk dat in de jaren 1000 een houten kerk werd gebouwd op de plaats waar de huidige kathedraal staat. Er zijn geen overblijfselen meer van de houten kerk, maar er zijn munten uit de vroege middeleeuwen gevonden, waarschijnlijk een overblijfsel van een middeleeuws kerkgebouw. Evenzo is er aan de oostelijke gevel van de huidige kathedraal een runestone met een christelijke inscriptie die waarschijnlijk een verband heeft met een oudere middeleeuwse kerk.

Rond het jaar 1170 werd het bisdom Växjö gevormd door uit het oudere en grotere bisdom Linköping te breken. Het is ook uit deze tijd dat de parochie van Växjö (Wexio) voor het eerst wordt genoemd in schriftelijke bronnen. Het bisdom had een kathedraal nodig en daarom werd begonnen met een nieuwe constructie in steen, waarschijnlijk rond de oude houten kerk. Het was een gangbare manier van bouwen, zodat je tijdens de bouwperiode de oudere kerk zo lang mogelijk kon gebruiken.


Er is hier met heel veel glas gewerkt maar dat ook bijna niet anders in deze glasstreek met enorm veel glasblazer ateliers en fabriekjes.

Het doopvont (links) is gemaakt van steen, versierd met glas en bladgoud.Het ziet er allemaal prachtig uit.
Er is meer te zien en te lezen over de Dom van Växjö op hun eigen website.

We lopen verder richting het centrum en komen eerst nog bij het Väjö-meer. Het is warm en we gaan terrasje opzoeken. Het is even zoeken maar we vinden er eentje.

En dat smaakt. Een kolaatje van Fritz met ijskoude ijsblokjes.

We komen langs het grote station dat aan een kant helemaal van glas is.


Dan komen we langs een LOPPIS. Het is een groot winkelpand waar allerlei kraampjes zijn gemaakt en waar dames zitten met LOPPIS spullen om te verkopen.
Het is er niet echt druk maar tja als je iets kunt gebruiken voor een zacht prijsje dan zit je hier goed.


Wij gaan weer verder. We hebben het warm en lopen weer naar de camper.


22 juli

Gisterenavond was ik gewoon niet lekker door de warmte. Bah, zo vervelend. Ik lag dan ook al vroeg in bed en vanmorgen was de hitte weg en was ik ook weer helemaal oké.

Gelukkig zijn de temperaturen weer heerlijk en vanmorgen na ons ontbijt zijn we weer vertrokken.
Frits rijdt het liefst op de binnenwegen en zo kwam het dat we in het dorpje Jät kwamen.

Er stond een kerkje dat onze aandacht trok.


Het zag er zo lieflijk uit. Eerst eens een rondje eromheen gelopen. Waar was de ingang? Daar dus waar Frits staat op de foto.

Toen we binnen kwamen vielen we bijna om van verbazing. Zo mooi!!


Sacristie, gebouwd in het jaar 1733. Twee jaar later werden de wanden en het plafond geschilderd door de plaatselijke kunstenaar Karl Ruth.De voor en achterkant met altaar.
Net voor het altaar is het grote houten luik te zien waaronder zich een grafkamer bevindt. Er zijn twee grafkamers in totaal gevonden in de kerk.Het kerkje is 800 jaar oud en dat straalt het ook uit. In 1226 werd het gebouwd. Als je al het houtwerk bekijkt ............. prachtig!!! Het houten kruis op het altaar is met de hand gemaakt in het jaar 1600.

 

De klokkentoren naast de kerk werd door een bliksemslag vernield en is in 1929. De toren werd weer opgebouwd en in 1935 is de grote klok door de gemeenschap geschonken.

Als je hier loopt ga je ook echt 800 jaar terug in de tijd.

Buiten staan ook prachtige huisjes. Je zou er zo willen wonen.Dit is een soort gemeenschapshuis en ze zijn er een grote tent aan het opbouwen. Er is morgen LOPPIS. We worden uitgenodigd om tussen 11 en 16 uur te komen. Er is ook Fika met koffie en Kanel Bulle.

Rechts staat een steen. 


Er staat een handtekening in van koning Carl Gustav de VI die hier op bezoek was.

We lopen nog even over het kerkhof en zien dat het hier allemaal mooi geregeld is voor de bezoekers met gieters, schepjes enz.
Er hangen zelfs vaasjes voor de mensen die een boeketje bloemen meenemen en voor degene die die zware gieter niet kunnen tillen is er een karretje waar de gieter in kan blijven staan zelf met water geven.
Wij rijden weer verder naar een mooi plekje in Kyrkhult aan het meer waar we weer een paar dagen zullen blijven. 23 juli

We hebben een heerlijk plekje aan het meer. Zo staat de CP helemaal vol en zo staan we er helemaal alleen tenminste dat gebeurde vanmorgen. Nu staat alles weer vol. Er kunnen ook maar 5 campers staan.Vanmorgen hebben we een heerlijke wandeling gemaakt door de omgeving en zo gebeurde het dat we in het dorpje belande. 


We zagen er weer een oud kerkje waar we even binnen gingen en verrast werden door een mooi orgelspel. Er was een dame aan het spelen op het orgel voor in de kerk. Nadat ze klaar was kwam ze naar ons toe en vertelde dat er een bruidspaar zou komen. Zij was nu een speciaal muziekstuk aan het oefenen dat zij op de vleugel zou gaan spelen op verzoek van het bruidspaar.


Wij mochten nog even blijven luisteren en genieten van het pianospel voor we weer verder gingen. We liepen nog door het park dat aan de CP grenst en het meer.
In het park staan een paar speel toestellen en in de hoge bomen hangen schommels voor jong en oud. 😂😂 Wij moesten natuurlijk even uitproberen of we er nog wat bakten.

Net op tijd waren we weer binnen toen het begon te regenen. Dat wordt dus een hobby middag 😅😇. En toen we zo zaten te prutsen hoorden we een ronkend geluid.

Er kwam een oldtimer aanrijden met ................ een bruidspaar erin. Wat toevallig. Ze kwamen naar het meer voor hun fotoreportage.


Ach wat romantisch ❤


Jammer dat het regende toen de foto's werden gemaakt al is daar weinig van te zien op de foto's.
In Zweden is ons al vaker opgevallen dat ze geen problemen maken van de regen. Ze lopen dan ook met of zonder paraplu. Met regenjas aan of alleen een t-shirt. 

Lekker makkelijk toch. 

24 juli

Vandaag een poets en opruimdag gehad. Moet ook eens gebeuren.
We zijn op ons plekje aan het meer blijven staan en morgen gaan we weer een klein stukje verder.

Nadat we met alles klaar waren zijn we heerlijk in de schaduw gaan zitten met glaasje alcoholvrije appelcider en blokjes Zweedse kaas.2 opmerkingen:

  1. Supermooi plekje....volgend voorjaar gaan we Zweden voor de 6e keer beleven.steeds weer nieuwe dingen en plekjes. Geniet nog even ervan.

    BeantwoordenVerwijderen