Bezoekers

Het bekende Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers Sainte-Marie ligt vlak bij het Lac de Sainte Croix in de Provence. Deze regio is zeer populair bij de Nederlanders en dat is niet vreemd want het gebied heeft veel te bieden. Moustiers ligt tegen een berg vlak voor een grote kloof waar aan een ketting een ijzeren ster boven hangt. 


Die ster is volgens een legende er ooit opgehangen door een kruisvaarder die gevangen zat en beloofde dat als hij ooit zijn dorp weer terug zou zien, hij er een ster zou hangen.

In werkelijkheid is het al de 11de ster. Hij is 125 cm breed en weegt 150 kg al zou je dat niet zeggen als je hem ziet hangen want je moet goed kijken om hem te zien. Hij hangt er al weer vanaf 1957. De vorige ster is omlaag gevallen 😕 en dat moet natuurlijk niet te vaak gebeuren.

Wij beginnen onze tocht en eerst gaan we langs bij de buurt Superette waar Frits goed bereik vindt van het internet en hij van de gelegenheid gebruik maakt om een video nr 45 alweer online te zetten. 
Daarna rijden we langs het mooie meer, Lac-Sainte-Croix en komen we langs veel lavendel velden. Helaas bloeit de lavendel niet meer en missen we de paarse velden die zo bekend zijn voor de Provence. Wij hebben in die tijd genoten van de bloeiende zonnebloemen en die waren zeker ook de moeite waard.


We rijden hier een helling af van 16 %. En dat is echt steil naar beneden.


Dan zien we Moustiers-Sainte-Marie al liggen tegen de berg op.


Wij vinden weer een mooi plekje voor de nacht via de app van Camper Contact maar hier kloppen de prijzen weer niet. Slechte zaak vinden we. Een betaalde app die niet up-to-date is. Jammer toch. Nu hoeven wij hem niet extra te betalen want hij hoort bij ons lidmaatschap van de NKC anders zouden we net zo goed een gratis app kunnen raadplegen.


We zijn vroeg vandaag zo rond half 11 en dus gaan we ons klaar maken voor de tocht naar het plaatsje wat weer een flinke klim is. 12 Jaar geleden toen we hier waren hebben we ook heel wat afgeklommen zelfs tot aan het kerkje helemaal boven. Dat gaan we nu niet doen.De wasplaats.De Ã‰glise Notre-Dame-de-l’Assomption een prachtig voorbeeld van de Lombardisch-romaanse bouwstijl. De kerk stamt uit de twaalfde eeuw.  Bijzonder is ondermeer het altaar, met als onderstel een sarcofaag uit de vierde eeuw, met een afbeelding van de doortocht van de Israëlieten door de Rode Zee.


De winkeltjes met zeepjes en lavendelolie mogen natuurlijk niet ontbreken net als de vele keramiek en aardewerk winkeltjes waar Moustiers zo bekend voor is. Het ruikt hier overal heerlijk naar .... lavendel natuurlijk.


En niet te vergeten de restaurantjes met hun terrasjes onder de plantanen waar je kunt genieten van allerlei lekkernijen.


Het kerkje d
e Notre-Dame de Beauvoir helemaal boven die op de rots ligt is gebouwd in de Karolingische tijd rond 800 n. Chr.


Het is een prachtig plaatsje en een van de pareltjes van Frankrijk.

Wij dalen weer naar beneden en gaan genieten van ons mooie plekje bij de camper. Het is warm. Lekker even douchen, lezen en een hapje eten.2 opmerkingen: