Bezoekers

05-09-2021

Nog heel even .......

Nog heel even langs het Lac Sainte Croix en dan weer verder.
Het Lac is op een na het grootste stuwmeer van Frankrijk. De maximale diepte is 90 meter. Wie intresse heeft in een klein stukje geschiedenis kan onderstaande tekst lezen en houd je er niet van dan scrol je maar even door tot de foto.

De geschiedenis van het Lac. 
Het idee om de vallei van de Salles te laten overstromen om zo de river Verdon te onderbreken en een stuwmeer te cre√ęren dateert al uit het jaar 1908. Het zou echter tot het jaar 1973 duren voordat er actie werd ondernomen. In dit jaar werd de rivier Verdon afgesloten en werd de bouw van de Sainte-Croix dam voltooid, zodat het Lac tot stand kwam. De aanleg van het meer was voornamelijk bedoeld om energie op te wekken. Zo houdt de stuwdam, bij het plaatsje Baudinard, meer dan 760 miljoen kubieke meter water tegen, en genereert hiermee meer dan 150 miljoen kilowattuur per jaar. Op de locatie van het Lac was het dorpje Les Salles-Sur-Verdon gevestigd. Door het afsluiten van de rivier Verdon kwam dit dorpje onder water te staan. Het dorpje werd ongeveer 400 meter van haar oorspronkelijke locatie weer opgebouwd. Men had een deel van het oude dorp meegenomen naar de nieuwe locatie van het dorp, waaronder de oorspronkelijke fontein en de klokkentoren van de kerk.


We staan op de brug en kunnen zowel over het meer kijken als de kloof. Het weer is goed en het is al druk op het water met de waterfietsen die de kloof in gaan. 

Als we zijn uitgekeken (eigenlijk ben je dat nooit) gaan we weer verder richting noorden. We laten de drukte weer achter ons zodat we weer in alle rust verder kunnen tuffen en dan komen we een leuke picknick plek tegen.

We verzamelen onze spulletjes, zetten een kopje koffie en nemen plaats aan de picknicktafel.Dat smaakt. Als we de boel op hebben tuffen we weer op ons gemak verder. We zoeken eigenlijk een serviceplaats en die zouden we kunnen vinden bij een Super-U dus nog even door tuffen.

En dan zien we een bordje staan op de weg met een camper erop die staat te lozen en dat zoeken wij. Ach, weet je wat, we gaan hier servicen.

Het plaatsje heet Malijai waar we nog nooit van gehoord hebben maar de service is prima. Lozen en vullen, het kan hier allemaal en ook nog gratis. Het is tevens een CP die ook nog gratis is en aan een riviertje ligt dus .... hier kunnen we wel blijven staan.Vanmiddag eerst even wat lezen in de schaduw want het is goed warm vandaag. Wat later op de middag gaan we het plaatsje eens bekijken en misschien een hapje eten want op de google maps zien we een leuk restaurantje dat ook nog open is.

 De bomen op dit plein zijn bijna allemaal hol van binnen.


Napoleon heeft in dit kasteeltje geslapen.


Een foto vanaf de brug van de CP en als je goed kijkt kun je net boven een geranium onze camper zien staan met de schotel omhoog.Versieringen boven de straten.


Het plaatsje is uitgestorven en dat rond vijf uur in de middag. Het restaurantje dat open had moeten zijn is gesloten dus dat wordt bij elkaar husselen voor het avondeten. Nee, niets aan in dit dorp deze keer. We zijn verwend.

Morgen gaan we weer verder. Eerst boodschappen doen en daarna naar Sisteron, tenminste dat is de bedoeling ūüėĀ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten