11-08-2021

Bardenas Reales de Spaanse woestijn.

Het zonnetje begon al vroeg te schijnen vanmorgen. 

Wij waren in ieder geval mooi op tijd wakker zodat we op tijd konden vertrekken om de woestijn in te gaan. We hoefden maar 22 km te rijden dus een peuleschilletje.

We vonden het al snel. Alles was goed aangegeven met borden langs de weg. Eerst naar de informatie om een route-kaart op te halen.


Er waren 2 loketten en als die bezet waren moest je buiten wachten en of je dat nu wilde of 
niet ........ de deur bleef gewoon op slot. Omdat wij graag het Engelse loket wilden moesten we even binnen wachten en konden wij even rondkijken.


Nu is het onze kans om een vale gier eens van dichtbij te bekijken.


Er hangt een televisischerm met de temperaturen van de dag. Dat zal vooral voor de wandelaars en de mountainbikers zijn denk ik.

Na ongeveer 10 minuten lopen we weer naar buiten met onze route-kaart.


We gaan een route van 35 km rijden. We mogen overal uitstappen en foto's maken of een wandeling maken.

En daar gaan we dan.

De Bardenas Reales ligt in de Navarra en is de grootste woestijn van Europa. De woestijn bestaat voornamelijk uit rotsen en steen, waar het weer haar gang is gegaan met regen als natuurlijk beeldhouwmiddel. Er zijn bijzondere hoogtepunten door ontstaan, die je niet meteen in Spanje zou verwachten. Maar liefst 42.000 hectare steppe, droogte en af en toe een struik. In 2000 werd het natuurpark uitgeroepen tot UNESCO biosfeerreservaat. De woestijn is deels in gebruik als afgesloten militair oefenterrein, deels een openbaar natuurpark, waar je op dagsafari kunt. Je komt er dan wel niet de big five tegen, de geschiedenis is minstens de moeite waard. 

 
Militaire gedeelte.



Een hut voor schapenherders in de winter.
Al honderden jaren is Bardenas Reales de overwinterplek voor herders uit de Pyreneeën. Eind september trekken ze met hun grote kuddes schapen naar Bardenas op zoek naar voedsel. Om in maart weer terug te keren naar de dan bloeiende bergweides. Enkelen leggen de honderden kilometers nog te voet af, de meeste schaapherders gebruiken inmiddels vrachtwagens.









En dan vliegen er wel zo'n 5 Vale gieren boven ons hoofd.







Het is hier zo droog.




Wat een stof hier. De auto's en campers zitten er helemaal onder.




En dan komen we bij de Abezo de Castildetierra, 
het meest imponerende monument van het gebied. Deze fel gekleurde berg zand met bovenop enkele horizontale rotsen zal volgens wetenschappers nog zo’n vijftig jaar bestaan.

 


De temeperatuur vandaag is ongeveer 36 graden als wij er zijn maar later op de dag zou het 40 graden kunnen worden. Vandaar dat wij niet te laat wilde zijn.

Na het bezoek aan Barnedas Reales zijn we eerst een broodje gaan eten en daarna heeft Frits weer de nodige kilometers gereden. We kwamen langs Pamplona. Mooie stad, we zijn er al vaker geweest en we rijden er nu langs tot Irurtzun waar we een mooie CP op het oog hebben. En mooi is hij. Alles is er aanwezig wat een camper nodig heeft en ook nog mooie plekjes waar je heerlijk met je stoelen en tafel kunt zitten.


Zelfs aan de fietsen is hier gedacht. Er is speciaal een zuil met gereedschap voor de fiets en een fietsenpomp. Er is zelfs een fietsen douche. 

We kijken naar een berg en vandaag zagen we een paar keer hoog in de lucht de gieren weer vliegen.


Morgen blijven we ook nog hier. Eerst gaan we onze camper stofvrij maken want dat is hoog nodig na de tocht van vandaag en dan eens kijken hier in het plaatsje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten