26-06-2021

Casa Mateus en dan naar de camping.

Ondanks de warmte overdag zijn de nachten heerlijk koel om te slapen. Het zomer dekbed kan zelfs op en dat wil wat zeggen. Gisteren zijn we in ons dorp nog even naar het barretje gelopen om een koel biertje te drinken. Er zat alleen een oude man op het terrasje. Helemaal in zijn uppie. Wij namen een biertje en toen ik hem zo van opzij opnam zag ik de grote gaten in zijn schoenen. Hij sprak erg moeilijk, eigenlijk stootte hij alleen geluiden uit en hij had een kruk naast zich staan. Voorbijgangers lieten hem een beetje links liggen.
Ik zeg tegen Frits, geef die man ook wat te drinken want weet je nog toen we hier een paar jaar geleden waren dat de mensen toen helemaal geen geld hadden om een consumptie te betalen. Ik vind het maar een zielige oude man. Dus zo gezegd zo gedaan. In ons beste Frans, de eigenaar van het barretje was van oorsprong een Parijzenaar, maakten we het hem duidelijk en ja de oude man wilde wel een biertje. Wat doen we nu als die man ons iets terug wil geven? Viel Frits in. Dan weigeren we want die man heeft niks te makke, dat zie je zo. En ooooo wat was hij dankbaar. Hij bedankte ons wel een paar keer met zijn vreemde geluiden. Toen Frits de rekening vroeg (het waren 5 biertjes en 1 flesje water) moesten hij €5,90 afrekenen. Niet te geloven.
Later toen we weer in de camper zaten kwamen er kinderen bij ons langs de deur met de vraag of we chocolade hadden. Helaas niet en ook geen ander snoepgoed want wij worden er te dik van.

Op onze tocht vandaag vallen ons de zwart geblakerde bomen op die nog overblijfselen moeten zijn van de grote bosbranden, ik meen in 2017. Vreselijk wat moet het toen te keer zijn gegaan.


Wij zijn op weg naar Vila Real naar het barrokkasteel Casa de Mateus.

De afbeelding van het paleis/kasteel zie je ook de bekende flessen Mateus rosé staan. 



De druiven van deze rosé groeien hier in de vallei. Casa de Mateus heeft zelf niets met de wijn te maken alleen de afbeelding is ooit voor veel geld uitgeleend. De rosé was ooit de favoriete wijn van Bob Marley en Saddam Hussein. De wijn was ook erg populair in de jaren 70 bij de mensen en de lege flessen werden vaak gebruikt als kandelaar en waar door er allerlei kleuren kaarsvet te zien waren op het glas.

Nu in deze rustige tijd zijn de rondleidingen zeldzaam dus die laten we maar voor wat het is. We kopen een ticket om de tuinen en het paleis van buiten te kunnen zien. Het eerste wat ons opvalt is de prachtige vijver waar het paleis in weerspiegeld met het moderne sculptuur van João Cultileiro in de vijver. Prachtig!! 



Het barokke gebouw stamt uit de 18de eeuw. We wandelen hier rond en genieten van ieder plekje en hoekje. Er worden heel wat foto's en video gemaakt die we natuurlijk weer gaan verwerken in een vlog op YouTube.




















Als we uitgekeken zijn lopen we naar de overkant waar we leuke terrasjes hebben ontdekt en eten er een hapje. 



Daarna weer verder. Nog even langs de Intermarche want het is zaterdag en morgen zullen vast de winkels gesloten zijn. De prijzen in de supermarkt zijn Nederlandse prijzen wat me toch erg duur lijkt voor de Portugezen die maar een klein loontje hebben tegenover ons. Vandaar dat hier veel mensen hun eigen groente tuintjes hebben en fruitbomen.

Wij rijden verder naar een camping in Amarante; Parque De Campismo Penedo Da Rainha. 


We blijven hier morgen ook nog. Maandag gaan we weer verder naar Braga waar ik graag naar Bom Jesus wil. Daarna zullen we zuidelijker gaan langs de kust. De temperatuur is wat lager dan in de binnen landen en dat is wel even lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten