Bezoekers

20-04-2021

Fietsen in Zd. Limburg

We hebben een prachtige knooppunt route gefietst in zuid Limburg. We zoeken het maar eens dichtbij huis deze keer. 

Onze Lacros fietsen doen het geweldig.

Deze route hebben we gefietst en is 26,5 km lang. Voor ons was het 30,5 km omdat we eerst naar het startpunt moesten fietsen in het centrum van Maastricht.


Het zonnetje schijnt volop.

Via de Oude Servaasbrug in Maastricht gaan we langs het Waterpoortje naar Bunde waar we een mooi pad treffen langs de Hellingbossen die tussen Berg en Terblijt en Meerssen liggen. Dit is de Curfsgroeve waar ruim 70 jaar geleden mergel werd gewonnen. Dit is nu allemaal afgesloten voor publiek i.v.m vallende stenen. Wij gaan hier even op een bankje zitten om ons boterhammetje op te eten.

We fietsen via Ingendael, waar de Galloway runderen en de Konicks paarden vrij kunnen grazen. Een prachtig natuurgebied dat doorkruist wordt door het riviertje de Geulle.

En dan komen we bij het kleine kapelletje waar een beeld in staat van de heilige St. Gerlachus.

Achter het kapelletje staat een boom die geplant is in januari 1938 ter ere van de geboorte van Prinses Beatrix.

Sint Gerlachus is een op en top Limburgse heilige. Hij werd in de 12de eeuw geboren tussen Maastricht en Valkenburg. Hij was groot en sterk en werd een ordinaire huursoldaat die er vrolijk op los knokte. Hij dronk veel en de vrouwtjes zag hij ook graag. Gerlachus zijn echtgenote zat eenzaam en alleen thuis.

Toen Gerlachus hoorde dat zijn vrouw overleden was keerde hij terug en kwam tot inkeer. Hij maakte een pelgrimstocht naar Rome en Palestina. Weer teruggekeerd in zijn eigen geboortestreek leefde hij als een kluizenaar. Dagelijks ging hij te voet naar het graf van St. Servaas om te bidden.

Gerlachus heeft meerdere wonderen verricht. Hij kon over water lopen en van water, wijn maken. Hij stierf in 1164. Voor zijn dood weigerden de kloosterlingen om Gerlachus het Heilige Oliesel te geven maar gelukkig daalde St. Servaas uit de hemel naar beneden om de stervende te zalven.

Het graf van de Heilige St. Gerlachus staat in het prachtige kerkje in Houthem.Bij het graf van St. Gerlachus is nadat er enkele wonderen gebeurden een klooster gebouwd dat lang een bezocht werd door pelgrims. In 1995 is de in verval geraakte ruïne door Camille Oostwegel gernoveerd en omgetoverd tot het prachtige Chateau St. Gerlach met zijn luxe hotelkamers en suites en een mooi restaurant. Ook is er in het hotel het Romeinse zwembad te zien met een Kneippkuur afdeling.
Nadat we het kerkje bezocht hebben maken we een wandeling door de beeldentuin van het Chateau.

Is het geen plaatje ...........


En dan gaan we weer verder met onze fietstocht.

Het is druk met fietsers en wandelaars en bijna alle bankjes zijn bezet  maar wij vinden er nog eentje bij een bruggetje aan het riviertje de Geulle. We genieten van het zonnetje.


Heeee wat zie ik daar ................. een blauw plaatje en dat komt me heel bekend voor van de keer dat we naar Santiago de Compostella gingen. Wij zijn dat jaar niet lopend gegaan maar met de camper.


We fietsen na een tijdje weer verder en belanden in Valkenburg. We gaan richting de Fluweelgrot. In deze grot vindt ieder jaar een kerstmarkt plaats. Zo mooi. Alleen de locatie al. Het is er dan ook altijd heel druk en de mensen staan in lange rijen op de straat te wachten totdat ze binnen kunnen. Afgelopen winter is de kerstmarkt er niet doorgegaan i.v.m de corona regels.
We komen ook nog langs de Steenkolenmijn. Een leuke attractie net als de Wilhelminatoren waar je met een stoeltjeslift naar boven kan.

Wij vervolgen onze weg richting groeve 't Rooth. Je ziet hier steile bergwanden waar fossielen te vinden zijn die van de miljoenen jaren Krijtzee zijn achtergebleven.

We gaan weer verder en komen in het mooie dorpje Bemelen met zijn mergelgrotten.En als we dan op een bankje daar willen gaan zitten dan kruipt er in ene keer een hagedis over de bank en kruipt in een grote spleet van de bank.


Dat is weer echt iets voor mij en ik zit dan ook niet meer echt relaxt op het bankje.

Frits probeert hem op de film te zetten.


Nadat we hier weer vertrekken is het nog maar een paar kilometer terug naar huis.

Het was weer eens een mooie dag met mooie verrassingen. Het was weer genieten.

Frits heeft er weer een mooie vlog van gemaakt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten