24-04-2021

Tussen Maas en Jeker en naar een bedevaart plaats Bassenge.

Vanmorgen vertrokken we tegen half 11 met de fietsen richting België. We mogen de grens weer over en genieten van de mooie plekjes die België te bieden heeft.


Deze route hebben we gereden. 
1-3-12-40-401-402-405-432-407-10-15-40-41-414-413-412-411-12-3-1
De route was een beetje vreemd want hoe het kwam, ik weet het niet maar geregeld zei de vriendelijke dame van de knoopfietsroute dat we ons niet meer op onze route bevonden en dan draaiden wij weer om en werd zoeken, zoeken om uiteindelijk te ontdekken dat we wel goed zaten. Ook kwam het regelmatig voor dat we geen bordje konden vinden en op goed geluk een weg in sloegen die dan later of goed of slecht was. Een heel gehannes dus maar we hebben genoten en een prachtige route gereden al kwamen 1 keer niet meer boven met onze fietsen. We waren buiten adem en konden bijna aan de monitor ffffffffffff.  Toen we boven kwamen zagen we dit aan de weg staan.Geen wonder dat het ons niet lukte en daarbij kwam de steile helling direct na een bocht zodat we niet meer de tijd hadden om terug te schakelen en zo doende de helling gedeeltelijk met de benenwagen moesten beklimmen. Een prestatie voor ons maar het lukte ons. Later moesten we een helling af en ook die was 15%. Vreselijk!!! Ik moest constant remmen maar ook dat hebben we doorstaan. Daarna kwamen we een heel stuk weg tegen bij Wonck, die open gebroken was. Er was geen plekje waar je fatsoenlijk kon lopen en overal lagen dikke keien dus ook daar moest de benenwagen ons weer te hulp komen. Frits had onderweg pech met zijn Lacros fiets. Hij viel een paar keer helemaal uit. Er was dan geen beweging meer in te krijgen. We ontdekten dat als Frits hem helemaal uit zette en daarna weer aan dat het euvel dan weer voorbij was maar het gebeurde steeds vaker. Niet leuk. Maandag maar eens bellen met Lacros. Deze keer had ik mijn Canon camera meegenomen om deze keer eens foto's te maken met mijn camera en niet met mijn telefoon. De foto's zijn hier te zien en hier en daar zal ik info toevoegen.Jekerdal (Maastricht) Frits gaat de Sony camera op zijn stuur zetten.


De Jekermolen, in deze buurt heb ik mijn jeugd doorgebracht. Prachtig deel van Maastricht of ben ik nu te chauvinistisch?

En ook wijngoed de Apostelhoeve hoorde bij mijn speel terrein al was er toen nog geen druif te bekennen maar fruitbomen.


Chateau Neer-Canne is een prachtige lokatie om te dineren net voor de grens met België.
Wij mogen ons gelukkig prijzen om hier ieder jaar de kerstlunch te gebruiken met de hele familie. Helaas is dat afgelopen kerst niet door kunnen gaan i.v.m de Corona.Albertkanaal met zijn brug in het plaatsje Kanne niet te verwarren met het Franse Canne in zd. Frankrijk
Kanne is de woonplaats van Tom Dumoulin, vast wel bekend bij de meesten.

Frits in actie met zijn camera's enz.


Nu in corona-tijd gesloten maar zeker mooi en leerzaam om er een bezoek te brengen.


Een kerkhof en dus ................ moet ik even kijken.


Klein Lourdes  in Bitsingen (FransBassenge)
Het initiatief tot deze Lourdesgrot werd genomen door Francois Nouwen, die in 1875 pastoor werd en de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zeer was toegedaan.

 Een kruisbeeldje langs de weg. Je ziet ze hier vaak.


In 1796 maakte Pétronille Cantecor, een herderin van beroep, voor het eerst een strohoed. De oprichting ervan kende een verbluffend succes, het startpunt van een bloeiende hoedenindustrie die werd opgericht in 1798Tijd voor koffie en even uitrusten op een bankje.


Zeil-lesAltijd mooi om te zien hoe dit in zijn werk gaat en dan fietsen we weer verder naar Nederland.

Het was een prachtige tocht. Ik kan hem aanraden behalve die 15 % hellingen maar die zijn te overleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten