26-03-2021

Reutum en Ootmarsum

We zijn nu in Reutum aangekomen. Nooit geweten dat er een plaatsje bestond met die naam. Weer wat geleerd. Reutum is de plaats waar we een mooie CP hebben gevonden, De Boskamp en het is maar 3 km verwijderd van Ootmarsum een mooi stadje in Twente waar ik graag weer eens wil rondwandelen.

Eerst vanmorgen water geloosd en getankt en toen op pad. We hoeven maar 60 km te rijden, veel voor ons doen, hahaha.



Een van de twee B&B's van onze CP in Ruurlo.

 De leesboom.

Onderweg kwamen we langs een enige dode boom die in zijn dikke stam allemaal kleine kastjes met deurtjes had waar leen-boeken in stonden. Wat een leuk idee. Daar moest ik natuurlijk een foto van maken.

Daarna weer verder langs het Twente kanaal naar Reutum.

De CP ligt bij bossen en ziet er mooi verzorgt uit. Er is zelfs een speeltuintje.

Onze fietsen mogen we bij de boom opladen.


Na onze lunch zijn we met de fietsen naar Ootmarsum gereden en daar zijn we gaan wandelen. Er is daar echt van alles te zien.


De museum winkel van Ton Schulten en ook de vele galerieën met zijn schilderijen, de glasblazerij van de Engelse Mark Locock en zijn Twentse vrouw Tamara waar je prachtig gekleurde glaswerken kunt bewonderen en bezoek je hem buiten de corona-tijd dan geeft hij demonstraties maar dat is nu dus even niet van toepassing.


Jammer dat Bianca Leusink haar galerie gesloten heeft want zij maakt mooie kleurrijke schilderijen en was meen ik ooit een leerling van Ton Schulten. Bianca heeft haar kunstwerken nu in het museum hangen in Ootmarsum. In haar winkel was teveel bezig met de verkoop van haar schilderijen en schoot de tijd er vaak bij in om te schilderen. Nu heeft ze daar weer alle tijd voor.

De beeldentuin in de tuin van Ton Schulten met beelden van Frans van Straaten.


De huizen in Ootmarsum zijn ook mooi om te zien. Ze zijn klein en hebben mooie geveltjes.
De winkeltjes zijn ook zeer de moeite waard. Er zijn hier vooral winkeltjes te vinden die kunst verkopen.



Ooit gehoord van het Vlöggeln met Pasen door 8 volwassen mannen in Ootmarsum?
Er staat zelfs een beeld bij de kerk.


Het is een echt katholiek Twents gebruik.De Paaskerels zijn 8 vrijgezelle mannen die niet van plan zijn in de komende tijd te trouwen. Ze moeten geboren zijn in Ootmarsum en ieder jaar worden de 2 oudste mannen vervangen door een jongere uitvoering. Ze dragen lange regenjassen en een hoed en de oudste man heeft een sigaar, want een man is geen man als hij niet roken kan. Ze nemen eigenlijk afscheid van hun jeugd en treden de echte mannen-wereld in.



De Paoskerals lopen in een soort sliert (hand in hand) voorop in een soort processie/optocht. De dorpelingen volgen hun hierbij en ondertussen worden 2 Paas liederen gezongen. Dit allemaal duurt ongeveer 1 uur, dan zijn ze bij het Paasvuur aangekomen. De 2 oudste Paaskerels mogen het Paasvuur aansteken.

Na een tijdje nemen we de fietsen weer en rijden nog even langs de supermarkt.

 
Bij de camper kunnen we nog wel even buiten zitten in het zonnetje. Dat doet de verkouden Frits goed en ook de blauwe tenen van gisteren.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten