30-07-2023

Zweden

 vorige    Week 8    volgende

24 juli

De dag begon begon weer met regen. Ik was nog net met Puck gaan wandelen toen het losbarste. We gingen toch een paar kilometer rijden naar Vilhelmina (68km) misschien hadden we geluk en was het strakjes wel weer droog.

De regen bestond vooral uit buien. Regen - droog - regen - droog en net toen wij in Vilhelmina een parkeerplaatsje hadden gevonden begon het weer te regenen.  
Wat doe je dan??????? Juist dan ga je maar lekker kopje koffie drinken en wachten tot het droog wordt en uiteindelijk wordt het dan droog dus jas en naar buiten nadat we Puck wakker hadden gemaakt 😇 want die kleine dame wil het liefst altijd mee op pad.




Veel was er niet te zien. We hadden er wel iets anders van verwacht als hoofdstad van deze kommune.

Dan zie ik een hamburger tent aan de overkant. Weet je wat? Ik ga er wat te eten helen. Het is toch etenstijd en dan eten we alles op in de camper.


Het ziet er op de foto niet druk uit maar binnen is een ruimte die vol zit met eters dus het wachten kan beginnen totdat onze spullen klaar zijn.
Het smaakt in ieder geval heerlijk 😅😅

Na het eten rijden we weer verder naar een voor ons bekend plekje. Het witte kerkje waar we vorig jaar ook hebben gestaan maar eerst nog ergens water tanken.


Helemaal rechts staat de camper. Het is hier heerlijk rustig. Eerst even een wandelingetje maken.


Het kerkje ligt aan een meer. Zo mooi.



Frits heeft zijn bankje weer gevonden 😀


Op het water drijft een vlot waar een feestje is zo te horen aan de muziek.


Hier blijven we in ieder slapen.

25 juli

We hebben heerlijk geslapen bij ons kerkje. Vanmorgen heerlijk gedoucht en een handwasje gedaan. Is dat ook weer gebeurd. Puck heeft heerlijk kunnen rondrennen en was zo moe dat toen ze weer in de camper was als een blok in slaap viel.

Wij dronken nog een kopje koffie en gingen weer op pad. We besloten om de E45 links te laten liggen en via binnenwegen te gaan rijden. We nemen de weg 344 en dan komen we door een alleraardigst dorpje Skyttmon.
Er staan maar een paar huizen en deze zijn zo bijzonder dat we de camper ergens parkeren en lopend door het dorp gaan om het eens goed te bekijken. Het dorpje bestaat uit één straat. De tijd is er blijven stilstaan maar die huizen zijn geweldig!!
Aan het begin van het dorp staat dit bord Lekande Barn wat betekent Spelende Kinderen, dus opletten geblazen. Je bent gewaarschuwd. En als we uit de camper stappen begint deze wulp op het dak lawaai te maken. Puck heeft het nog gehoord maar eens moet de eerste keer zijn toch.





De huizen lijken wel hotels maar zijn het niet.


Veel Zweden zijn hun hout voorraad aan het aanvullen voor de komende winter. Ik denk dat deze persoon de winter wel door zal komen.



Een paarden fokker. 




Kinderen wonen hier ook nog want ik zie een brandweerwagentje.


Na wat foto's gemaakt te hebben gaan we weer verder.

Dan zien we deze kerk die gebouwd is van steen. Bijzonder om een stenen kerk te zien in Zweden. We gaan eens kijken en we boffen want de deur is open.



De bekende koffie hoek in de kerken in Zweden ontbreekt niet met koekjes en snoepjes. Onder het tafeltje staat een doos met kartonnen bekertjes.




De kleintjes zijn ook niet vergeten zoals in de meeste Zweedse kerken.



Aan deze tafel kun je je koffie opdrinken. Ik vind ze in Zeden altijd heel gastvrij.


En buiten het mooi onderhouden kerkhof.


We gaan weer verder naar Östersund. We willen de stad eens wat beter gaan bekijken. Eerst nog even boodschappen doen en dan vinden we een mooi plekje voor campers aan de promenade in het centrum. Je betaalt hier weer met Easypay en om hier 24 uur te staan betaal je € 3,92 zonder voorzieningen maar midden in het centrum en voorzieningen hebben we gelukkig niet nodig.

Na het eten ga ik met Puck een wandelingetje maken en dan zie ik wel een heel donker luchtje boven het grote meer hangen.




Als we weer binnen zijn en aan de koffie zitten begint het dan ook aardig te regenen. Morgen gaan we de plaats bekijken en hopelijk is het dan droog.

26 juli

Vannacht is alle regen uit de wolken gevallen denk ik want toen we vanmorgen Östersund in wandelde was het droog. Dat was nu echt boffen.

We zijn naar het centrum gelopen maar er was niet veel te beleven. Het was dan ook moeilijk om leuke foto's te maken. De steden vinden wij zo troosteloos, zo zonder gezelligheid, zonder kern.


Frits had al snel zijn favorieten winkel gezien. De Zweedse Dressman dus even kijken of er iets leuks tussen zit. Bij Dressman zijn altijd wel leuke dingen te vinden en Frits kwam weer naar buiten met een korte broek en een trui.


Ikke ook nog even kijken in deze mooie winkel Å. Helaas vind ik niet iets wat me kan bekoren. Het is een dure winkel en dure zomerkleding ga ik nu niet meer kopen maar er even rondsnuffelen is altijd weer leuk.


De prijzen op de terrasjes in Zweden vallen ten opzichte in Nederland nog mee.

Een biertje Carlsberg 0,4 l   SEK 59  = € 5,10

Een glas wijn   SEK 69  =   € 5,97

Cava   SEK 69  =  € 5,97

Alcoholvrijdrankje   SEK 26  =  € 2,25

Een portie Nachos   SEK 79  =  € 6,84
 

Wij gaan Östersund weer verlaten en rijden zuidwaarts. Als we weer in de camper zijn begint het te regenen en het houdt niet meer op.

We komen langs de Dollarstore en daar moeten we een paar boodschapjes doen.


De Dollarstore is een enorme winkel, een soort Action maar met iets betere kwaliteit en veel groter. Ze hebben er werkelijk alles en ik vind er nog lekkere hondenkoekjes en kauwstokjes voor Puck. Een nieuwe deurmat voor in de camper want de onze is nog maar een vodje 😅 en die ik nu eens snel weggooien.

Als we wegrijden bij de Dollarstore dan komen we deze twee heren tegen.



Wat zijn ze mooi. Prachtig!!!!!


Dan komen we in de wintersport gebieden. We zien hier veel hotels en huisjes voor de verhuur. Campers en caravans mogen er bijna nergens blijven overnachten of je moet naar een camping gaan.

De plaatsen lijken nu uitgestorven. Tja er is ook geen sneeuw en dan is er niets te doen dus we rijden weer door.


We stoppen in Vemdalen. We moeten toch Diesel en water tanken en dan zien we dat we aan de overkant kunnen blijven staan om te overnachten.
Het is niet een mooie plaats, ach we slapen er alleen maar en .............. aan de overkant is een pizzeria en dat maakt veel goed 😋😉😅
Vanavond eten we dus ............ juist pizza.



27 juli

De dag begon weer met regen en ik begon er een beetje genoeg van te krijgen want met regen is niks aan wat je ook doet.

Eerst even naar ons bekende kerkje van vorig jaar waar de sleutel naast de voordeur hangt.

Maar owee, de sleutel hing er niet meer en het mooie kerkje was op slot.


Dus even rondgewandeld langs het kerkje en het herdenkingsbos.



Na het bezoek aan het kerkje nog even aan de overkant brood halen en daar zag ik het Polarbröd waar ik langer naar op zoek was.


Bij de lunch moesten we natuurlijk even proeven en het smaakte heerlijk. Die houden we erin. Het is eigenlijk knäkbrood zonder knäck 😀 Het brood is zacht en volgens mij moet het in Nederland bij de Ikea te koop zijn.

We reden weer verder richting Mora en stopten in Sveg.
Ik had er grote beer van hout op posters gezien en die beer wilde ik wel eens even bekijken en het was net droog dus hupsakee de camper uit toen we de grote houten beer zagen staan.


De informatie die bij de beer hoorden ook maar meteen gefotografeerd. De tekst stond er in het Nederlands dus ik hoefde niets meer te vertalen.
Het is best de moeite om te lezen als je de foto even uitvergroot.

Er stond ook nog een mooi kerkje maar ook die was gesloten. Wat jammer. Vorig jaar waren alle kerkjes open die we tegen kwamen.

De zon begon aardig zijn best te doen en eigenlijk wilden we niet meer ver rijden. Snel een plekje zoeken waar ik misschien ook nog mijn was kon doen en drogen.


Dat hadden we snel gevonden.


Mijn was droogt allemaal zodat het aan het einde van de middag zo de kasten in kan en Puck heeft het warm en gaat nadat ze een ijsje heeft gekregen heerlijk in het zand graven achter de camper.


Frits heeft de Cobb weer uitgehaald en zijn korte broek aan getrokken die hem riep vanuit de kast. Waar eten is, is Puck. Ze zit er alweer klaar voor en laat haar brokken onaangeroerd staan want daar komt de baas toch niet aan en wie weet valt er wel iets van de tafel.


Aan de avond komt er een donker luchtje aan en we ruimen de boel maar op want het wordt dan ook wat frisser.


Tot nu toe is het nog droog 😅😅

28 juli

Vanmorgen belanden we zomaar op een echte Zweede kiezelsteentjes weg en wel voor ongeveer 40 km. Het zijn binnenwegen en vaak de mooiste.


We kwamen in de kommun Orsa deze mooie meren tegen. Het was zo rustig wat het verkeer betreft dat we zelfs Puck durfde los te laten lopen.



Frits ging proberen om Puck eens goed in beeld te krijgen mar dat valt niet mee.


Hè, Puck loopt altijd net weer een stapje voor of achter uit.


Wij blijven wel even staan 😂


Wat een mooi wild water is dit weer.


 Makkelijk te lezen toch 😊




We rijden weer verder en komen bij een mooi kerkje dat helaas weer gesloten is.


In de verte hoor ik gerommel als ik met Puck een wandelingetje maak. Oei het zal toch niet weer gaan regenen.



Het is hier een hele rustige omgeving met prachtige Zweedse huizen.


We rijden weer verder en als we onderweg zijn begint het te regenen. Als we bij Gammelstan aankomen een oude stad barst het helemaal los en we besluiten om maar even binnen te blijven tot de bui over is.

Het is een oude stad uit 1827



Een van de huisjes is open en we wippen even naar binnen.










Mensen en dieren leefden samen in één ruimte.





En ook hier staan de Dalarna paardjes voor het raam net als thuis bij ons 😂


Rechts is de grote waterput te zien.

Maar het gaat weer druppelen. We stappen weer in en rijden door naar Sunborn waar we de tuinen van Carl Larsson willen gaan bekijken morgen als het beter weer is.


O wee de donkere wolken komen er weer aan.




Nog één bui dan en dan moet het ophouden.



29 juli

Na de ochtendrituelen gaan we een wandeling maken door de omgeving. We komen langs de leuke en vrolijke huizen.



Op het meer zien we een bootje met een paar vissende mensen.


We komen bij het kerkje waar we vorig niet naar binnen konden omdat er een begrafenis was maar nu gaat het lukken.


En terwijl Frits naar binnen gaat gaan Puck en ik op het muurtje zitten wachten op de baas.


En dan is het mijn beurt om de kerk te gaan bekijken en gaat Frits bij Puck op het muurtje zitten.


En weer valt mij de kinderhoek op in de kerk. Er hangen zelfs verkleedkleren . Heel bijzonder.





Ze wachten geduldig en als ik er ook weer ben dan gaat de wandeling weer verder het bos in.



Wat wonen deze mensen toch heerlijk en ruim. Deze mensen zijn zo in sprookjessfeer dat ze Pippie Langkous met haar oaard als poppen op hun hekken hebben vastgemaakt.



Puck heeft het meer in de gaten en als ze water ziet dan is ze bijna niet meer te houden en moet er in.


Ze heeft haar stok gevonden die we in het water hadden gegooid en helemaal enthousiast komt ze ermee het water uit rennen om zich bij ons heerlijk uit te schudden 😂😂



We lopen weer verder en rusten bij een bankje weer even uit.




Op het bankje nemen we een videootje op en dan zit Puck toch in ene keer zo mooi ❤ en mag ik een foto maken of liever gezegd is het even mogelijk om een foto te maken.

Wat wordt ze toch groot als ik haar zo zie.

Dan zien we dit "vlot" met een motortje en een sauna erop. Hoe verzint een mens het maar hier zijn dat dingen die bij het leven hier behoren.


Een dalarna paard heet je welkom in dit huis. Enig toch.


De rijtjes-huizen hier in de woonwijk.


Wij gaan weer naar ons plekje bij de camper waar we maar zo gratis mogen staan met mooie, schone toiletten. Verder is zijn er geen voorzieningen  maar de omgeving hier is zo mooi aan het water, prachtig!!


Als we hebben gegeten en Puck en de baas hun middagslaapje hebben gedaan wandelen we naar de tuinen van Carl Larsson.

Er zijn overal zitjes gecreëerd en op iedere tafel staat een glazen pot met vers geplukte bloemen uit de tuin.


Het huis waar Carl met zijn vrouw Karin woonde.


Een speciaal stukje tuin gemaakt voor de kinderen. Ze kunnen hier schilderen en spelen onder begeleiding.



Natuurlijk grenst er water aan de tuin.





Het is een warme dag met veel zon en we hebben het warm en zijn moe. We lopen weer naar de camper. Morgen blijven hier ook nog en dan kunnen we altijd nog eens hier naar toe lopen maar voor vandaag is het goed geweest.


30 juli

Vandaag zouden we er nog een luie dag van maken. Voormiddag was het droog en soms zonnig. De temperatuur was heerlijk en we besloten na het ontbijt weer een wandeling te gaan maken. Nu eens de andere als die we gisteren hadden gelopen.

De baas met zijn assistente

We kwamen weer langs huizen met grote mooie tuinen en sommige liggen dan ook aan het meer, prachtig!!



We kwamen een ouder Zweeds echtpaar tegen. De man liep met twee stokken, ik denk dat hij aan het revalideren was, en zijn vrouw die naast hem liep zag er nog heel kwiek uit. Ze voerde het woord want zij kon Engels spreken en haar man niet.
Toen Puck hun zag aankomen ging ze zoals zo vaak liggen en zo kamen we in gesprek met het echtpaar. 
Toen ze gepensioneerd waren zijn ze hier komen wonen, vertelde de vrouw. Het is hier zo mooi en rustig en daar konden we haar alleen maar gelijk in geven en dat vertelden we dan ook.
De vrouw vroeg waar wij vandaan kwamen en begon de talen te vergelijken. Zweeds, Noors, Nederlands, Engels en Duits behoren tot de Germaanse talen. We gebruiken vaak dezelfde woorden maar spreken ze anders uit en dat klopt want teksten die we zien begrijpen heel vaak.

De Finnen vertelde de vrouw spreken een taal meer zoals Oost Europa zoals bijvoorbeeld de Hongaren en dat klopt want het Fins was totaal een abracadabra voor ons. Veel Finnen spreken ook Zweeds want een groot deel van Finland behoorde bij Zweden. Vroeger was Zweden een heel groot land vertelde ze.
We hadden een leuk en leerzaam gesprekje met de vrouw. We wensten elkaar nog een prettige dag en liepen weer verder. 


We kwamen bij het bos en moesten hier het pad volgen volgens onze route op het papiertje.



En kijk, de struiken zitten vol met bosbessen en terwijl we aan het plukken waren schoot er een ree ons zomaar plotseling voorbij.
Prachtig! Net toen we daar van aan het bekomen waren kwam het oudere echtpaar er ook weer aan lopen en we vertelden van de ree. "O," zei de vrouw " die lopen hier veel en ze zijn helemaal niet bang. Thuis staan ze soms aan het raam naar binnen te kijken." 


De bosbessen smaakten heerlijk al vond ik nog een beetje aan de zure kant.

Toen zagen we dit bord. Ik heb het vertaald met google lens.


En dit zou dan een trol kunnen zijn die ooit door de fee veranderd is in een steen omdat hij altijd in dit bos wilde blijven.


Weer thuis gekomen halen we onze stoelen te voorschijn en gaan bij onze steen zitten met koffie.


We zien donkere wolken aankomen en als we net de lunch die we buiten hebben kunnen eten, op hebben vallen de eerste druppels.
Het blijft de hele middag regenen en soms is het even droog. Net genoeg om er even met Puck uit te gaan.

Maar .............. we hebben weer bereik met de tv en kijken Max vanmiddag.


Dat is weer mooi meegenomen.




Als de race voorbij is loopt Frits tussen twee buien door nog even naar de COOP en wat heeft hij gekocht???????

Alle ingrediënten om nasi te maken ..................
Dat gaat dus helemaal goed komen.


Puck krijgt ook een beetje en ze vindt het zo lekker dat ze haar bak er bijna bij mee opeet 😋😋


2 opmerkingen: