23-03-2022

Lunéville

Nooit geweten dat Lunéville zo'n mooie stad is.

Vanochtend op weg naar naar Lunéville hadden we dikke pech. In de plaats Bayon reed een landgenoot onze buitenspiegel aan flarden. Toen we eenmaal van de schrik waren bekomen zagen we dat de dader verdwenen was. Niet netjes. Misschien in paniek?? We hopen dat hij zichzelf zal melden.

Gelukkig hebben we een dash cam en die heeft alles opgenomen. We hebben dus alles wat we moeten hebben. Op de beelden kun je precies alles zien. Hoe hij aankomt rijden, hoe hij ons raakt. Welke camper het is en het nummerbord.


We hebben meteen contact opgenomen met onze verzekering. Volgende week als we weer thuis zullen we alles opsturen en wordt er werk van gemaakt.


Nadat alles weer achter de rug was zijn we na de lunch naar centrum gelopen van Lunéville. Achter onze CP sitecode 1372, is een prachtig park. Het is heel groot en hoort bij een kasteel.






Het is prachtig weer en lopen verder richting de twee prachtige torens die boven de huizen uitsteken.


Het is de St. Jacques kerk.
Gebouwd tussen 1730 en 1747, onder de heerschappij van François III en Stanislas, verving deze kerk beide de oude kerk van de Reguliere Kanunniken van de Abdij Saint-Rémy, gesticht in 999 en de parochiekerk van Sint-Jacob, daterend uit de veertiende eeuw, die zich op 200 meter van hier bevond, Sint-Jacob plein, waar we nog steeds zien op de hoek van een huis een prachtig beeld van de pelgrim heilige. Het orgel van Saint-Jacques, prestigieus om zijn instrumentale kwaliteiten, is uniek omdat het volledig verborgen is door een prachtig decor ontworpen door Emmanuel Héré. In 1986 werd het geklasseerd als Historisch Monument, terwijl de kerk al in 1926 geklasseerd werd. Daar worden concerten georganiseerd in het kader van het programma Route des Orgues. Namelijk: Émilie du Châtelet is begraven onder de zwarte plaat gelegen aan de ingang van de Saint-Jacques kerk in Lunéville. Een geweldig verhaal om te ontdekken...

Helaas is de kerk gesloten en staat hij in de steigers.

We wandelen verder en rusten uit op een terrasje. Later lopen we weer terug via het mooie park waar we geen genoeg van krijgen.




We gaan weer terug naar de CP en drinken een alcohol vrij biertje aan onze picknick tafel.

Zullen we nog een ander stuk van het park gaan bekijken?
Jaaaaaaaaa, doen we.



En weer liggen er verse bloemen.






Dit is toch genieten!!!!!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten