04-08-2021

Úbeda is prachtig.


Ubeda is een 9de eeuws stadje in de provincie Jaén en samen met Baeza onderging ze een grote transformatie tijdens de katholieke herovering in de 13e eeuw.  De charme van de gebouwen en monumenten hebben ze echter te danken aan de periode daarna, toen de Italiaanse invloeden van de Renaissance Spanje bereikten.
En die Italiaanse invloeden zijn heel goed te zien.

Onderweg er naar toe zien we hoge rotsen afgewisseld met grote kale vlakten waar graan heeft gestaan.
We zien ook heel veel olijfbomen, ontzettend veel zover als je kunt kijken allemaal olijfbomen en amandelbomen al zijn die in de minderheid.

Prachtig om door dit afwisselende landschap te rijden. 





Tegen half 12 bereiken we Úbeda. Het is een mooie CP die we hier hebben. Er is plaats voor 10 campers. Je kunt water tanken en lozen en de toilet cassette legen en dat allemaal voor de prijs van €0,00. 


Achter ons is een zwembad waar als wij eraan komen druk gegymt wordt door ouderen op muziek. Gezellig!!
Maar als ik een foto wil gaan maken houdt het gymmen op. Ik had nog wel zo graag mee gedaan 😉

Wij drinken wat en gaan op pad naar de oude stad. En wat is hij mooi.

Santiago Hospital

Dit prachtige gebouw uit 1575 was het laatste project van architect Vandelvira en het werd gebouwd om arme stedelingen te verzorgen en te voorzien van medische zorg. Tegenwoordig wordt het gebouw niet meer gebruikt als ziekenhuis maar verwelkomt het een expositie en congrescentrum, een bibliotheek en een gemeentelijke danszaal.

Het gebouw is open en wij nemen er een kijkje.










 
Het prachtige Palacio del Condestable Dávalos, een 17e eeuws gebouw dat is omgetoverd tot de meest luxe herberg in de stad.    

      

Deze oudste moskee van Ubeda werd in 1233 geconverteerd tot de kerk van Santa María de Los Reales Alcázares en staat ook wel bekend als de Collegiale Kerk van Santa María. Behalve haar Moorse verleden herbergt deze kerk nog meer sporen uit haar rijke verleden, zo vind je hier accenten uit de Bronstijd en er is een Romeinse tempel gewijd aan Diana. Deze belangrijkste kerk van Ubeda werd in 1926 uitgeroepen tot Nationaal Monument en ze maakt sinds 2003 deel uit van Unesco‘s werelderfgoedlijst.



Gelegen aan de beroemde Plaza Vázquez de Molina, vind je de Heilige Kapel van El Salvador. De bouw van deze fraaie kapel begon in 1536 onder leiding van Diego de Siloé, de architect van de bekende Puerta del Perdón, die je terug kunt vinden in de Kathedraal van Granada en die tevens model stond voor de betoverende gevel van deze kapel in Ubeda. De kapel werd oorspronkelijk gebouwd als pantheon voor de eerder genoemende Francisco de los Cobos en de sporen van dit project zijn vandaag de dag terug te vinden in de funeraire sculpturen in de aangrenzende torens.

In 1540 was het de architect Andrés de Vandelveira, oprichter van vele monumenten in Ubeda, die het project verder uitbouwde en de kapel voorzag van een zij-ingang en een sacristie. Vandaag de dag worden er nog steeds religieuze viering gehouden in de kapel en het behoort toe aan de meest indrukwekkende Christelijke kerken van Andalusië.




Deze kerk, de Iglesia de San Pablo bevindt zich in het hart van het oude historische centrum aan de Plaza del primero Mayor. Het pleintje ziet er zo mooi uit en we zien er ook nog een mooi terrasje. Dan is de keuze snel gemaakt en besluiten we om hier een hapje te eten en dat smaakt heerlijk, mmmmm.

Na onze pauze gaan we weer verder met onze wandeling.

Geef jij mijn planten even water als ik op vakantie ben? 😂😂😂


Úbeda ligt op een hoogte van 748 meter. Dat is hier dan ook goed te zien.

Als we weer bij de camper komen staan er wel erg veel auto's van bezoekers voor het zwembad. We gaan maar niet zwemmen in die drukte. We nemen een heerlijk koud glas aqua en nemen een heerlijke frisse douche en dat is zalig!!!!!!!!

Morgen gaan we weer verder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten