08-08-2021

Cuenca

Gisterenavond bleven we dubben naar Cuenca gaan of niet. Uiteindelijk toch besloten om te gaan en we hebben er geen spijt van.


Cuenca werd in de achtste eeuw gebouwd door de Moren, die er al vroeg een burcht bouwden. Kunka is het Arabische woord voor burcht, wat later verbasterd werd tot Cuenca. In de 12de eeuw werd de stad tijdens de Reconquista (eeuwenlange strijd tussen christenen en Moren) veroverd door koning Alfonso VIII. Deze verovering wordt nog jaarlijks gevierd op het feest van San Mateo, van 18 tot 21 september. De stad is een absolute parel, met een imposante kathedraal, talrijke kloosters, kerken, herenhuizen en gezellige pleintjes.

Lena had ons een CP aangeraden dichtbij het centrum, bij het Castillo. Het was maar ongeveer 17 km rijden voor ons. 
We nemen afscheid van Lena met haar pasgeboren kuikens waar ze helemaal dol op is. Gisteren zijn ze geboren maar vandaag liet moeder kip haar kuikens pas zien in het kraamhok en mochten we van Lena komen kijken. Ze maakte een vreugdedansje van blijschap. Jammer dat ik geen beschuit met muisjes bij me had want dan had ik haar het Nederlandse gebruik kunnen leren 😀


Nu staan we aan de rand van de oude stad Cuenca of liever gezegd aan de voet want de stand ligt hoog boven ons.

De stad Cuenca bevindt zich op een rotsplateau tussen de rivieren Júcar en Huécar. De oude stad wordt afgescheiden door de rivier Huécar, waar de huizen van dit deel over de klif hangen. Een uniek uitzicht! Deze casas colgadas dateren uit de vijftiende eeuw en zijn gebouwd op een uitstekende rotspunt boven het ravijn.


We gaan lopen maar welke kant gaan we op? Rechts of links?
Frits kiest voor de rechtse weg en dus gaan we op weg. Klimmen, klimmen en nog eens klimmen en dan komen we op een punt aan de overkant van de stad vanwaar we foto's kunnen maken en de San Pablo brug zien.


 
El Puente de San Pablo is een grote stalen loopbrug over de rivier Huécar. Het maakt deel uit van het impressionante culturele erfgoed van Cuenca. De brug dateert uit 1533, toen het dienst deed als de verbinding van het centrum van Cuenca met het San Pablo klooster. Het iconische bouwwerk was oorspronkelijk van steen, maar stortte in 1903 in.


In het Convento de San Pablo bevindt zich vandaag het befaamde hotel Parador.
Van hieruit lopen we weer naar beneden en gaan de nu voor de linkse weg naar boven. Nu wordt het echt klimmen. Je kunt ook met een treintje omhoog maar wij hebben het gelopen. In totaal zaten we op een hoogte van 1040 meter. Het is dus geen peuleschil maar we hebben het gehaald. Moe maar voldaan.









En dan nog die laatste trappen en dan denk je dat er eindelijk bent maar nee hoor dan gaat er weer een steile weg omhoog.



Dan komen we op het Plaza Mayor. Het is niet zo groot maar wel leuk met de gekleurde huisjes en winkeltjes en terrasjes. Het is onderhand etenstijd en we eten hier een hapje. We krijgen nog net een van de laatste tafeltjes. Als wij zitten staan de mensen in een rij te wachten totdat er een tafeltje vrij komt. 
Wij hebben vast weer iets verkeerds gedaan want we krijgen niet te eten wat we willen maar ach, ooit leren we het wel 😂😂 Ons bordje hebben we toch maar leeg gegeten.

Na het eten bezoeken we de kathedraal. Een prachtig gebouw. Nuestra Señora de Gracia, de eerste gotische kathedraal van Spanje.









Nuestra Señora de Gracia




In een van de kapellen zijn ze film opnamen aan het maken.





In de binnen tuin van de kathedraal.


Het laatste avondmaal nu vanuit een andere hoek gefotografeerd.

Na ons bezoek aan de kathedraal lopen we nog een stukje hoger de stad in en we klimmen maar door en door.







Een bijzonder kunstwerk van Prikkeldraad 😐





En dan gaat de terug tocht weer beginnen. Berg af gaat gelukkig gemakkelijker.





Weer bij de camper aangekomen gaan we even in de schaduw zitten en eten een ijsje en dat smaakt na zoveel inspanning.
Het was een mooie dag vandaag. Morgen weer verder.











2 opmerkingen: