de Oude synagoge en het Convento Cristo Tomar

Gisteren op onze dagelijkse wandeling naar een van de oudste Synagoge van Portugal kwamen we ook nog langs de markt. Het was best een grote markt met een speciale afdeling van verse vis, groente en fruit en heel veel kramen met kleding. Frits heeft er nog een mooi bloesje gescoord.Het was rustig op de markt toen wij er waren. Nu waren wij wat aan de late kant en dan zijn de temperaturen al goed de lucht in en dan zie je maar enkele Portugezen. Wij domme Hollanders zijn niet zo vroeg en lopen in de hete zon door de charmante straatjes en natuurlijk de markt wat als voordeel heeft dat het niet druk is.
De straatjes zijn hier werkelijk een bezienswaardigheid met de mooiste paarse bloemen die ik ooit heb gezien.
Het zijn eigenlijk grote bomen waar je bijna geen groen blad meer van ziet alleen maar bloemen.


In een van die straatje staat dan een van de oudste synagoge van Portugal. Hij is gebouwd in het midden van de 14e eeuw en actief als synagoge tot 1496, toen de Joden uit Portugal werden verdreven.Er is weinig spectaculairs aan om hem te bezoeken maar de dame die er zat heeft ons alles uitgelegd over hoe wij de volgende dag naar boven naar het kasteel konden lopen en het Convento Cristo Tomar konden bezoeken. Ze had zelfs een plattegrondje voor ons en ze sprak goed Engels. Bedankt juffrouw!


Ook de katten houden siëstaIn de middaguren ondernemen we niet zoveel want dan is het echt te warm.

Vandaag stonden wij een beetje op tijd op om naar het kasteel te gaan en de Convento te bezoeken. Het ging steil bergop. Trappen afgewisseld door steile wegen.
 Het was onderhand al 28 graden maar we kwamen boven. En dan gaat er een andere wereld voor je open en zit je midden in de jaren 1520. Bij de kassa gekomen kregen we ook nog senior prijzen en dat scheelt de helft. Het Convent van Christus is een klooster. Het klooster staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is oorspronkelijk gebouwd door de Orde van de Tempeliers en later uitgebouwd door de Orde van Christus, de opvolgers van de Tempeliers in Portugal.Het is adembenemend, zo mooi. Als je dan ook nog bedenkt hoe de mensen hier vroeger door de prachtige gangen hebben gelopen met de mooie binnenplaatsen, heel apart.

En dan sta je in ene keer zomaar in de prachtige kapel. 
Er zijn natuurlijk weer veel foto's gemaakt en Frits heeft heel veel video gemaakt. Die hij nu allemaal eerst moet gaan ordenen in mappen maar de abonnees van ons youtube kanaal krijgen vanzelf bericht als de video on-line staat en kunnen dan met eigen ogen de beelden zien die met 360 graden camera zijn gemaakt. Zelf zal ik hier de nodige foto's plaatsen.
Wij gaan nog even door met genieten in dit mooie en verrassende land. We hebben nooit geweten dat Portugal zo mooi is.Reacties