Bezoekers

28-06-2021

Bom Jesus do Monte

Vandaag zijn we via vele kronkelweggetjes, berg op en weer af, door vele dorpen en stadjes, in Braga beland waar we het bedevaartoord Bom Jesus do Monte hebben bezocht.
Om boven bij de kerk te komen moeten er bijna 600 treden opgelopen worden. Een hele klus voor een pelgrim. Gelukkig dat wij geen pelgrims zijn en via de kabelbaan naar boven mochten. Deze kabelbaan is overigens de oudste van Portugal (1882) en wordt aangedreven door water.


Boven gekomen kom je ogen te kort. We zien de mooie kerk de bloemen en de fonteinen. Het is niet druk en dat is wel prettig.


De eerste kapel werd gebouwd in 1373. Deze kapel werd in de 15e en 16e eeuw verbouwd. In 1629 werd een pelgrimskerk gebouwd gewijd aan Bom Jesus. Het huidige heiligdom dateert uit 1722, toen de eerste trap (met kapellen gewijd aan de kruisweg) werd gebouwd.


Er kwam ook een zigzaggende trap die gewijd is aan de vijf klassieke zintuigen, waarbij elk zintuig wordt voorgesteld door een bijbehorende fontein. Rond 1725 werd een barokke kerk gebouwd bovenaan de trap. Rond 1781 werd een derde trapsegment gebouwd (gewijd aan de drie theologische deugden geloof, hoop en liefdadigheid met bijbehorende fonteinen) en ook een nieuwe kerk. De oude kerk werd afgebroken.

We hebben hier natuurlijk weer veel foto's gemaakt en genoten van het vele moois.Natuurlijk moest ik wel een kaarsje aansteken, nou ja, aansteken ............ het waren elektrische kaarsjes maar die zie je tegenwoordig bijna overal. De intentie ervan zal niet minder zijn.

Nadat we al die treden weer naar beneden waren gelopen zijn we wat gaan drinken bij het stalletje op de parkeerplaats en toen weer verder om een plaatsje te zoeken waar wij de komende nacht zullen blijven.

En dat hebben we gevonden. Weer een heerlijk vrij plekje. Sitecode voor de liefhebber, 49602. We blijven hier weer even wat langer (denken we)

We staan hier met allemaal verschillende nationaliteiten. Een franse camper, een spaanse en een portugese, eentje uit Tsjechië en wij. Net kwamen onze nieuwe buren aanrijden en geloof het of niet het zijn Nederlanders. Twee gezellige meiden met hun hond die vorig jaar vertrokken om een half jaar te gaan rondreizen. Het bevalt hun zo goed dat ze voorlopig nog niet naar huis gaan. Dat half jaar zal wel 1 jaar worden. Ze vertelden dat het vrije kamperen in Portugal jammer genoeg bijna niet meer te vinden is. In Spanje is dit nog wel van toepassing. Jammer! Het zal Portugal zeker gasten gaan kosten.
Wij deden nog even een wasje op ons plekje want hier mochten wij ons droog molentje wel even neerzetten. Door de zon en de wind is alles weer heel snel droog en ligt alles weer fris in de kastjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten