22-03-2021

Hanze stad Doesburg.

Maandag 22 maart

Frits was vanmorgen al vroeg uit de veren want hij wilde nog even de sticker ophalen die hij had laten maken voor op de camper. Om 9 uur ging de winkel open en dan wilde hij er toch graag zijn.
In de stalling aangekomen, eerst de auto uitgeladen zodat ik binnen de kastjes kon inruimen en Frits buiten met de sticker kon beginnen want die moest er nu natuurlijk meteen op geplakt worden.

Vanmiddag zijn in Doesburg beland. Een heel leuk stadje aan de IJssel en één van de Hanzesteden. We zijn hier al vaker geweest maar het blijft een aantrekkingskracht op ons hebben.
We staan op een camperplaats bij Camping IJsselstrand Doesburg sitecode 7997. Er zijn bij deze camping 4 plaatsen voor de campers. Wij staan hier nu als enigste en dat is heerlijk rustig, terwijl het open hoort te zijn. Het is hier best een groot complex met speeltuin en zelfs een heel kinderparadijs. We zijn hier eens geweest in een zomer en toen was het druk hoor. Terrassen vol en een heerlijke strandje. Als we hier niet mogen staan dan zullen we het vast wel horen.


Vanmiddag met onze vouwfietsen de 3 kilometer gefietst naar het centrum over mooie fietspaden en dat ging prima. Nog even en we hoeven niet meer te trappen, haha.
We moesten naar de Albert Heijn want natuurlijk hadden we weer wat vergeten. Onze Hagelslag!! en een dag beginnen zonder hagelslag is voor ons ondenkbaar dus een mooi doel om te gaan fietsen.


Ook kwamen we nog een weiland met Schotse Hooglanders. Wat een beesten zijn dat, ongelooflijk.


Het is nog niet echt warm maar met een dikke jas aan en een warme sjaal om moet het kunnen. Ook nog een rondje Doesburg gefietst. Door het plaatsje en natuurlijk langs de IJsselkade. 


Het was heerlijk en de fietsen ....................... zijn uitstekend bevallen. We zijn er dik tevreden over!!!!!


Bij thuiskomst bij de camper eerst de fietsen weer in de "garage" gezet en daarna een heerlijk kopje koffie gemaakt met onze Bialetti en ook daar zijn we dik tevreden over.




Een stukje geschiedenis en informatie over Doesburg voor de liefhebber. Misschien om te lezen bij de koffie.

Op een gunstige locatie op een samenvloeiing van de IJssel en de Oude IJssel ligt het stadje Doesburg, door deze mooie locatie een geschikte handelsstad. Doesburg sloot zich in 1447 aan bij de Hanze.

De plaats ligt in het midden van de provincie Gelderland en is een leuk gezellige stadje. 

De stad ligt midden in een groene omgeving en is een Vesting- en Hanzestad. Het inwonersaantal van Doesburg ligt ongeveer rond de 11.330 en kent 158 rijksmonumenten. Vervolgens kun je prima Winkelen in deze stad of genieten van het vele cultureel erfgoed wat Doesburg te bieden heeft.

Omdat de stad natuurlijk een vestingstad is zijn er nog een paar dingen die je kunt bewonderen. Één van de bijzondere bezienswaardigheden in het oude stadhuis van Doesburg. Ook de Martinikerk en de gasthuiskerk moet je gezien hebben. Tevens moet je ook de waag en de stadswallen gezien hebben.

In de tweede Wereldoorlog werd de stad snel ingenomen door de Duitsers die daar ook 5 jaar hebben huisgehouden. Helaas hebben de Duitsers wel mooie monumenten opgeblazen onder anderen de Martinikerk, de Mauris kazerne & de watertoren. Tot slot is de molen ook vernietigd.

Genieten van de natuur? dat kan heel goed in en bij Doesburg. Deze stad in namelijk omringt door bos, Doesburg ligt namelijk nabij het nationaalpark Veluwezoom. Ook kan je lekker over de stadswallen van Doesburg wandelen of een fris luchtje scheppen aan de mooie rivier de IJssel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten