02-09-2008

Corsica en de Dordogne, 2 tot 15 September 2008

We hebben een 8 daagse rondreis geboekt naar Corsica en daarna zullen we nog een paar dagen in de Franse Dordogne gaan genieten.
Met onze eigen auto gaan we van hotel naar hotel. We vertrekken eerst naar Marseille waar we met de boot de oversteek zullen maken.


Onderweg even genieten van het heerlijke warme zonnetje op een terrasje en dan weer verder richting Valence waar we ten noorden van Valence een enige Chambre d'hotes Le Tinal vinden om te overnachten.


Na een heerlijk uitgebreid ontbijt vertrekken we naar Marseille waar om 17 uur zullen inschepen op de boot naar Bastia. SNCM boot naat Bastia (Corsica) We zullen overnachten in een hut. Nooit geweten dat het toch nog een grote afstand zou zijn naar Corsica. Het is druk. Er gaan heel wat mensen de overtocht maken.

We krijgen een hut toegewezen zetten ons koffertje in de hut en gaan afscheid nemen van Marseille en de boot verkennen.


Dat ziet er allemaal mooi uit en als we op het dek gaan kijken genieten we van de zee om ons heen.
We slapen hier heerlijk en 's morgens om half 7 worden we gewekt via een omroepsysteem. We kleden ons aan en gaan onze auto opzoeken om weer aan land te kunnen gaan.


Als we aan land zijn gaan we eerst op zoek naar een cafeetje om te gaan ontbijten.
Daarna gaan we aan onze toch beginnen.We nemen eerst de route naar Calvi, een prachtige tocht, deels door het binnenland, deels langs de kust.


Na een uur komen we aan in Calvi, het centrum van de streek Balagne. Calvi zelf is een zeer gezellig havenplaatsje met niet alleen een mooie vissershaven, maar ook een jachthaven en mooie stranden. Het heeft ca. 5000 inwoners. Een ideale stad voor mensen die niet alleen willen genieten van de altijd stralende zon, maar ook van de geneugten en die een kleine stad weten te waarderen. 


We logeren hier in hotel  Le Belvédère

De bewoners van Calvi beweren dat Columbus hier geboren is. Zijn geboortehuis staat aan de 
rue Colombo en wordt door veel mensen bezocht.


We gaan de streek Balagne te ontdekken, en natuurlijk het plaatsje Calvi zelf. De Balagne-streek kent een idyllische omgeving met tal van olijfbomen en wijngaarden. Ten noorden van Calvi liggen over een lengte van ca. 25 km tal van idyllische kustplaatsjes en verscholen baaien. In het westen verheffen zich de heuvels van het binnenland. We gaan Calvi verkennen en zeker de oude stad met de Citadel bewonderen. Maar ook de 'benedenstad' met de vele terrassen en gezellige eethuisjes is de moeite waard.


We gaan weer verder naar Porto-Vecchio, een prachtige tocht deels door het binnenland, deels langs de kust. Via de kustplaats Ile Rousse naar de universiteitsstad Corte, de vierde plaats van Corsica en gelegen in het binnenland. Vanwege de universiteit die hier gevestigd is, heerst in het centrum altijd een gezellige drukte. Vanuit Corte nemen we de weg naar de kust, bij de plaats Aléria. Vervolgens een tocht langs de oostkust, die bekend staat om haar prachtige stranden.  We logeren hier in een prima, centraal gelegen hotel aan de Golfe Portovecchio.

Corte
Vanuit Porto-Vecchio maken we een tocht door het Bavella Massief een aanrader. Maar ook dit romantische en pittoreske plaatsje zelf is een must.  Poto-Vecchio zelf  is de derde stad van het eiland met 10.000 inwoners.  We zullen ons hier geen moment te vervelen. We genieten van een drankje aan de haven en maken een wandeling in de oude stad een wandeling door de oude haven is natuurlijk ook genieten.
Dan gaan we weer verder.


Een mooie route door het binnenland van Zuid-Corsica brengt ons naar de hoofdstad van het eiland: het prachtige Ajaccio. We logeren hier in een hotel ìn de omgeving van Ajaccio. Hotel Oso in Lecci.


Natuurlijk gaan we ook het middeleeuwse vestingstadje Bonifacio bezoeken dat ligt op de zuid kaap van Corsica


Het is, hoe toeristisch ook, beslist een bezoek waard. De bovenstad ligt strategisch op een 60 meter hoge krijtrots die loodrecht uit zee oprijst. In de diepte, in een beschutte baai, ligt de haven. In vroeger tijden werd de stad regelmatig belaagd. De huizen waren dan ook alleen toegankelijk via ladders die 's avonds werden opgetrokken.

De stad Ajaccio waar we natuurlijk gaan kijken wordt ook wel 'klein Nice' genoemd, omdat het veel weg heeft van deze prachtige stad aan de Côte d'Azur. Leuke pleinen, prachtige statige huizen, lieflijke kleine straatjes waar de Corsicanen hun handel bedrijven en natuurlijk veel herinneringen aan Napoleon, die hier geboren is. Het leeft hier altijd op een gezellige wijze.

Geboortehuis van Napoleon
We maken hier prachtige tochten en nemen de route langs de westkust we gaan  via Cargèse, Portoi en Vigo naar het noorden.
Het ziet er allemaal even ruig uit en de wilde varkens, koeien en gemzen kom je hier zo maar tegen op straat.

Ajaccio
Nog even de laatste inkopen doen en dan terug de haven waar vroeg in de avond de nachtboot naar Marseille weer vertrekt.We krijgen hier weer een mooie hut toegewezen waar we heerlijk slapen om de volgende morgen weer fris in Marseille aan te komen.


Als we de volgende morgen zijn aangekomen in Marseille gaat de tocht naar Carcasonne dat erg toeristisch is.


Van hieruit gaan we verder naar de Dordogne en wel naar ons volgende hotel in  Le Coux et Bigaroque.


 Het is een heel klein plaatsje en het hotel Chambellan is allerliefst met een heerlijke keuken.


Van hieruit maken we weer mooie uitstapjes o.a. naar Roccamadour
 Deze rots is in de vroege middeleeuwen uitgekozen door Sint-Amadour als woonplaats.
Sint-Amadour leidde een kluizenaars bestaan en wordt in een legende geïdentificeerd met, een leerling van Jezus. In de 12e eeuw werd het lichaam van Sint-Amadour nog geheel intact en onaangetast aangetroffen in een tombe in de bergwand. Het lichaam werd in de kapel gelegd waar men vervolgens op zijn wederopstanding wachtte, die echter niet kwam. Later is het lichaam door de protestanten tijdens een van de vele godsdienstoorlogen verbrand.
Rocamadour werd een zeer populaire bedevaartsplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Compostella. Veel bekende mensen kwamen naar Rocamadour op pelgrimstocht, waaronder koning  Hendrik III van Engeland die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte.
Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek.

Zwarte Madonna
We brengen ook een bezoek aan Perigeux, de hoofdstad van de Dordogne met zijn indrukwekkende kathedraal Saint-Front, is een stad met een lange geschiedenis.


 De kathedraal werd gebouwd op de plaats waar de graftombe van Saint Front zich bevond.
 Bij een bezoek aan de stad zullen de geuren van de markten je onmiddellijk laten kennismaken met de lokale specialiteiten. Elke dag gaan er markten door, maar vooral deze op woensdag en zaterdag zijn erg gerenommeerd.
Van hieruit gaan we naar  La Roque Gageneac dat zeer zeker de moeite waard is.
Het behoort tot Les Plus Beaux Villages de France ("de mooiste dorpen van Frankrijk"). Het karakteristieke langgerekte dorp bestaat voornamelijk uit een hoofdstraat fraaie huizen die voor de hoge rotswand zijn gebouwd. Het heeft enkele schilderachtige straten. Ook is er een soort dorpsplein. In de Middeleeuwen was het met wallen versterkt. Het was ook de buitenplaats voor de bisschoppen van Sarlat.
In La Roque-Gageac bevindt zich een fort uit de 12de eeuw en het landhuis Manoir de Tarde.
In 1957 vond een drama plaats. De rotswand stortte voor een deel naar beneden, met als gevolg drie doden. Tegenwoordig is het een toeristische bestemming, door zijn mooie ligging.
Er zijn prachtige tuinen met de mooiste bloemen en vruchten.Na al dit moois zit onze vakantie er weer op en zullen wij weer huiswaarts gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten