Bezoekers

17-05-2014

Dublin, Ierland.

Zaterdag 17 mei

We vertrekken om 7 uur vanuit Maastricht naar Brussel.  Het is rustig op de weg en we kunnen goed doorrijden tot we het vliegveld Zaventem bereiken. File!! Oei, die willen toch niet allemaal naar Dublin?
Gelukkig niet. We melden ons bij de balie en leveren onze koffers in. We krijgen vrij snel hulp van de assistentie die moeders in de rolstoel helpt en daar gaan we weer door de molen om in ons vliegtuig te mogen. We zien vreselijke lange rijen bij de balies maar wij mogen er allemaal langs. Overal krijgen we voorrang en het duurt dan ook niet lang of we zitten bij onze Gate. Even langs de parfumerie inkopen doen en dan wachten tot we weer met behulp van de assistentie als eerst het vliegtuig in mogen.

De vlucht verloopt voorspoedig met Aer Lingus.
1 uur en 20 minuten later landen we in Dublin.
Ook hier gaat het met hulp van de assistentie van een leien dakje allemaal. 
De taxi is iets later omdat we vroeger dan gepland geland zijn. 
We hadden vast wind in de rug :) op weg hier naar toe.
Onze eerste kennismaking met de Ieren is geweldig. Soms zijn ze een beetje lastig te verstaan door hun accent maar dat went wel. Ze zijn in ieder geval aller vriendelijks.
Onze taxi chauffeur geeft veel tips waar we heen moeten en hij schrijft het ons ook nog eens op voor het geval we het vergeten.
Ons hotel is lovely. Het uiterlijk lijkt een beetje vreemd met al die paarse kleurtjes, 
haha. 


De straat heet hier vast niet voor niets Pearsstreet wat in het Iers vast Paars betekend. Enig!!!

Na onze koffers op de kamer te hebben gelegd gaan we naar een enig restaurantje een hapje eten, mmmmm Chickenwings met French Fries.

Penny Bridge

Daarna wandelen we naar Temple Bar.

 

Hier is het geweldig. Typical Irish. Wat een pubs en restaurantjes en bijna overal live muziek.
Er is voetbal op de tv en dat is net als in Engeland dan ook overal luid te volgen. Als er een doelpunt valt is er een gejuich van jewelste.

Hierna lopen we naar het hotel en drinken nog wat in de bar en gaan op tijd naar bed.

Zondag 18 mei

Vanmorgen een echt Iers ontbijt gehad op de porridge na. Getsie is niet aan mij besteed. 
De rest was overheerlijk.
Toen naar de Hop on Hop bus.


We zijn begonnen met de blauwe route en uitgestapt bij de brouwerij van het Guinness bier.


Een leuke shop erbij dus genoeg om rond te kijken. 
Als eerste werd ons geleerd hoe je dit bier moet drinken. We krijgen allemaal een klein glaasje met Guinness bier erin. Neem het glas in je hand en doe de elleboog omhoog op dezelfde hoogte als je glas. Haal diep adem door je neus en drinken maar. 
Het bier over de hele tong laten rollen door de mond laten gaan en slikken. Mmmmm dat smaakt.


Toen verder naar de proeverij. Hier moesten we in groepjes om een tap heen staan en werd moeders als eerste uitgekozen om achter de tap plaats te nemen. Er werd haar geleerd hoe het glas, met gouden harpje naar de tap gekeerd, 45 graden houden onder de kraan en de hendel overhalen. 


Het bier laten stromen tot een bepaalde hoogte en het glas weer langzaam rechtop laten komen. Dan het glas laten staan want het duurt zeker 2 minuten eer het bier helemaal zwart is. 


Toen dit gelukt was moesten wij allemaal eraan geloven en om de beurt een glas Guinness tappen.
Hierna  moest moeders weer opnieuw achter de tap en werd haar geleerd hoe ze eerst de hendel naar achteren moest drukken en dan weer naar voor zodat er een mooi schuim bolletje op het glas kwam. We kregen allemaal na afloop een getuigschrift en ons getapte glas met inhoud mee natuurlijk.
Oooo wat hebben we gelachen. Buikpijn hadden we er van.
Trouwens het bier smaakte heerlijk.

Na dit bezoek zijn we weer op de bus gestapt en maakten nog een mooi tour. Naderhand nog een hapje eten en dan in de bar nog een slaapmutsje nemen.


Maandag 19 mei

Vandaag gaan we na het ontbijt eerst naar de receptie. We hebben nl. een lekkage in onze kamer en de hele vloer is kletsnat. We krijgen een andere kamer aan een hele andere kant van het hotel. Hier is alles weer droog.

Dan weer op weg naar de Hop on Hop bus. 

We stappen uit bij de St. PATRICKS CATHEDRAL. 


Jonathan Swift


Wat een pracht. Als we aan het rondkijken zijn komt er een koor binnen. We boffen want ze gaan zingen. Geweldig. Als laatste zingen en spelen ze nog een paar traditionele Ierse liederen. Je kunt er gewoon niet stil bij blijven staan. De violen en elektrische gitaar zijn prachtig, daarbij nog een traditionele Ierse trom. We genieten.


We gaan weer verder met de bus, richting de gevangenis. We krijgen er een rondleiding. Vreselijk wat zich hier heeft afgespeeld. 

Koude, natte cellen en dan maar 1 dekentje als gevangene. 
Geen glas in de ramen. De muren en vloer helemaal nat door de stenen die hier gebruikt werden voor de muren en vloeren. We zien er helemaal beschimmelde deuren. Er zijn zelfs deuren zonder deurklinken zodat als je er eenmaal in zit er niet uit kunt. 
Mensen werden in deze gevangenis opgehangen of voor het vuurpeloton gezet. 


Na de gevangenis gaan we eerst koffie drinken en dan maken we de rode busroute af.

We gaan een hapje eten en warempel we zien er schnitzels op het menu staan. Die nemen we en dat smaakt heerlijk.

Om 21 uur hebben we de night tour met de bus op ons programma staan. We rijden een hele route en genieten van de mooie verlichtingen.

In het hotel drinken we nog wat en laten we de portier reserveren voor de dansavond met diner voor morgenavond in het Arlington hotel.


Dinsdag 20 mei

De dag begint met regen. Wij gaan op zoek naar een tourist office om info te zoeken voor uitstapjes.
We verzamelen folders en gaan dan naar Europe Car om een auto te reserveren voor 2 dagen. Dan gaan we winkelen en naar een echte Ierse tearoom en we slenteren heerlijk door de winkelstraten. 

Tea room

 Het oude postkantoor.


bar in ons hotel

Vanavond gaan we naar het Arlington hotel waar een Celtic dance avond is met diner.
We zitten aan lange tafels.We zitten samen met een echtpaar uit Denemarken, een echtpaar uit Nieuw Zeeland, een meisje uit Brazilië en wij 3 Nederlanders aan één tafel.  
Het is gezellig babbelen met onze tafelgenoten en eten samen onze bordjes leeg. 


Dan gaat de muziek beginnen. Heel mooi en vrolijk. Na een half uurtje komen de dansers. Iedereen klapt mee en er is zelfs een heel koor uit Amerika, die ook zitten te eten en spontaan opstaan van hun tafel en gaat meezingen. 
Wat een sfeer.
Het is zeker een aanrader voor iedereen die naar Dublin gaat om hier een avond door te brengen. 

Woensdag 21 mei

Vandaag eerst onze huurauto halen. We krijgen een mooie BMW mee.


We gaan naar het zuiden richting Glendalough. Dit is een natuurpark en echt de moeite waard om te bekijken. De wegen zijn vreselijk smal en in ene keer moeten we te ver naar links en raken we een auto. Oei, een krassend geluid en ja hoor we hebben de hoofdprijs. Schade aan de huurauto. We voelen ons wel even uit het veld geslagen maar gaan dan toch weer verder na alles gecontroleerd en geregeld te hebben.

Van Glendalough rijden we naar de plaats Avoca waar de oudste weverij is van Ierland. 
We eten hier wat en bekijken de prachtige dingen in de shop. Plaids van mohair en schapenwol, truien, vesten enz. Dan nemen we nog een kijkje in de weverij. Wat een wirwar van draden maar o zo mooi.
We rijden weer naar het noorden naar Bra. De wegen zijn hier helemaal smalletjes ffffffff. Onderweg drinken we nog koffie in een kasteel.  Enig. De tafel wordt gedekt met een damasten tafelkleed, dan de kopjes en een cafetière erop. Frits en ik krijgen scones erbij met cream, boter en jam. Mmmmm heerlijk.
Weer terug in het hotel eten we een hapje en drinken nog wat in de bar.

Donderdag 22 mei

Vandaag maken we een mooie tocht naar Howth, een prachtige vissersplaats waar we de vissen zien liggen die net binnen zijn gekomen.Daarna door naar Malahide. Hier zie je echte Ierland. We komen in een kerkje waar de communicanten net aan het oefenen zijn. Daarna komen we bij de Bakery terecht om iets te gaan drinken. Enig hoe primitief allemaal.

Het is 15 uur en we beginnen aan de terugtocht. Links rijden en dan in een Ierse auto  met alles voor ons aan de verkeerde kant ffffff het valt allemaal niet mee.
Bij Europa Car aangekomen vertellen we dat we schade hebben en houden ons hart vast maar de Ieren zijn een vriendelijk volk en ook nu weer blijven ze begripvol en vriendelijk en vragen of we zelf niks mankeren. Gelukkig zijn we goed verzekerd.
We vullen papieren in, vertellen en tekenen de situatie en gaan weer op weg naar ons hotel. 
Daar zijn ze druk met voorbereidingen voor een bedrijfsfeest. Er komt zelfs een ware muziekband aan te pas die buiten bij de ingang gaan zitten en de gasten loopt er in feestelijke kledij naar binnen. Het ziet er feestelijk uit.


Vrijdag 23 mei.

Na het ontbijt lopen we naar de mooie winkelstraten. Wat een winkels. Een warenhuis heeft zelfs een portier met hoge hoed en handschoentjes aan voor de deur staan. Enig.


Ook staan hier mensen op straat met een reclamebord van een winkel bij zich, en wijzen zo de winkel aan waar je moet zijn. Levende wegwijzers, hihi.

We drinken koffie bij een plaatselijke kerk.We kopen hier mooie regenjassen in Dublin want waar kun je die beter kopen dan in Ierland :)  en gaan met een taxi naar de whiskey stokerij Jameson. Geweldig wat we hier weer allemaal zien. Het duurt nog anderhalf uur eer onze rondleiding van start gaat dus gaan we de shop eens bezoeken. Frits vindt hier ook een regenjas en dan gaan we naar de bar. We nemen een echte Irish koffie.  Die is werkelijk overheerlijk. Dan gaat onze toer van start. Eerst krijgen we een film te zien over hoe het allemaal ooit begon.Dan worden er 8 vrijwilligers uitgezocht waarvan Frits er 1 is die strakjes mogen gaan proeven. We lopen door de stokerij en krijgen uitleg en we gaan proeven. De Jameson whiskey is heel zacht van smaak en smaakt goed.

De 8 vrijwilligers nemen plaats achter een desk met ieder 3 glaasjes voor zich.


Een schotse whiskey, een amerikaanse en natuurlijk een Jameson.  Natuurlijk is de laatste de heerlijkste en ieder krijgt een getuigschrift.

We eten nog fish and chips en gaan voldaan naar ons hotel. Het is vreselijk druk in het verkeer. Er is nl. een popconcert in de stad.
's Avonds nemen we nog een paar sandwiches voor lekkere trek maar schrikken van de hoeveelheid die we voorgeschoteld krijgen. Hier krijgen we nog niet de helft van op.
Het smaakt wel voortreffelijk. 

Zaterdag 24 mei

Vandaag bezoeken we Trinity College. Het is niet zo ver van ons hotel dus gaan we er lopend heen.


We krijgen uitleg van een alleraardigste studente en ze verteld ons over de grote campus. Wat een gebouwen en wat was het hier streng. Er studeerde vooral verwende rijkeluis kinderen.


Ook bekende Ieren hebben hier gestudeerd zoals: Bram Stoker en Oscar Wilde

We zien de grote indrukwekkende bibliotheek.

Na het bezoek aan het college, winkelen we nog slenteren en komen ook bij Brown Thomas in Grafton street, de winkel met de portier voor de deur. Hij houdt mijn moeder staande als we naar binnen willen gaan, geeft haar keurig een hand en begint een praatje. Hij vraagt waar ze vandaan komt en als hij hoort Nederland dan verteld hij dat hij 20 jaar geleden in Enschede heeft gewoond en dat hij daar op en neer ging. Ik weet niet wat hij ermee bedoelt en zo babbelt hij maar door.
Wat een grappige man. 
We vermaken ons kostelijk door al deze dingen.


Zondag 25 mei.

Vandaag houd mijn moeder een rustdag en gaan Frits en ik aan de wandel. We lopen zo'n 12 km, voor ons een hele kluif. Eerst lopen we naar  Saint Stephens Green. Een mooi park in Dublin.


Dan naar het Stephens Green shopping centre. Geweldig.

Dublin Castle


en naar Christ Crurch die ook de moeite waard is.


Een gemummificeerde kat en rat die schijnbaar ooit in een orgelpijp terecht zijn gekomen.

 


Van hieruit steken we de rivier de Liffy over en komen bij the Needle uit. Hier lopen we nog wat kleine straatjes door. Dan weer terug over the Liffy naar Temple bar.Het is hier een drukte, alle pubs puilen uit. De winkels zijn open.

Tegen vieren komen we weer in het hotel aan.
We knappen ons op en lopen samen naar het restaurant, Bank.  We eten hier in een heus prachtig bankgebouw. Het eten is er heerlijk en we worden ook nog op mooie muziek getrakteerd door de pianist die aan de vleugel plaatsneemt.


Het wordt een mooie avond.


Maandag 26 mei.

Vandaag zijn Frits en ik 11 jaar getrouwd. 
Na het ontbijt gaan we een wandeling door Dublin maken.


Het theater met de handafdrukken van beroemdheden.Het regent en regent en houdt niet meer op. We gaan in een restaurantje een heerlijk glas wijn drinken en lekker keuvelen. Dan weer verder maar het blijft regenen dus terug naar het hotel. We zijn doornat en gaan als we weer droog zijn beneden in de bar met moeders een speciaal wijntje drinken op onze feestdag.
We blijven hier en eten nog een hapje. We duiken op tijd ons bed in want we zijn doodmoe.

Dinsdag 27 mei

Wat een heerlijk weer vandaag.
Ierland wil vast een goede indruk bij ons achterlaten.  

Na het ontbijt vullen we de koffers en maken nog een heerlijke wandeling.Om 11.30 uur brengen we de koffers naar beneden en laten ze opslaan. We kunnen nog genieten van het zonnetje in de binnentuin van ons hotel.


We drinken en eten wat en halen onze koffers naar beneden.
De taxi komt een half uur eerder en zodoende zijn we al vroeg op het vliegveld. 
Ook hier brengt de assistentie ons weer snel en makkelijk naar onze Gate.


Om 18 uur vliegen we.Zetten onze horloges weer 1 uur voorruit en zo landen we om 20.30 uur in Brussel.
De assistentie staat al op ons te wachten en brengt ons met zijn wagentje naar de band waar onze koffers aan zullen komen.
Helaas hebben we hier nogal oponthoud omdat de rollator van mijn moeder maar niet wil komen. Zou hij weg zijn? We maken er melding van en er wordt gebeld met het personeel van Aer Lingus die de bagage ruimte nog eens gaan doorzoeken. Niks. Dus gaan we papieren invullen zodat de rollator alsnog later bij het huisadres bezorgt kan worden. Als we dan op weg naar de uitgang zijn roept de vriendelijke man ons terug  om te zeggen dat de rollator terecht is.

Onze taxi staat mooi te wachten en tegen elf uur komen we moe maar voldaan weer thuis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten