Het is niet voor niets dat Praag één van de mooiste steden ter wereld genoemd wordt. Met meer dan 500 torentjes doet de stad magisch aan en het lijkt dan ook alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Je raakt betoverd door de charme van deze wereldstad en haar prachtige gebouwen, gelegen op negen heuvelen!
Het Gouden Straatje, gelegen nabij de Prager Burcht. Het straatje wordt gevormd door samengepakte 17e-eeuwse huisjes en ligt romantisch onder de wandelpaden op de kasteelmuren. Volgens de legende probeerde alchimist Rudolf II het geheim van het eeuwige leven hier te ontdekken. Ook probeerde hij hier goud te maken. De beroemde Tsjechische dichter Frans Kafka leefde in het ‘Gouden Straatje’ en werkte op nummer 22. Zijn woning is omgetoverd tot een kleine expositie en een Kafka-georiënteerde boekenwinkel.
We bezoeken het Oude Stadsplein en je ontkom er niet aan om een aantal prachtige bezienswaardigheden voorbij te lopen. Naast het Oude Raadhuis en de Astronomische Klok staat hier ook de St. Nicolaas kerk uit 1920. Twee oudere juweeltjes zijn het Kinsky paleis (1765) en de Tyn kerk (14e eeuw). Praag!
Een beroemd plein in Praag. Het Wenceslaus plein. Het is een boulevard, met daartussen een smal park. Tegenwoordig vind je er winkels en uitgaansgelegenheden. Er vonden diverse manifestaties en protestacties plaats. Bekend geworden is Jan Palach, die zichzelf in 1969 als protest tegen het communistische regime in brand stak. Later volgden Jan Zajíc, en nog acht anderen. Op het plein vind je een herdenkingssteen voor Palach en Zajíc.
Een van de meest gezellige bezoekjes was het niet, maar deze oude Joodse begraafplaats laat duidelijk zien hoe het er hier 5 eeuwen lang aan toe ging. Op het kleine stukje grond 'staan' maar liefst 12.000 grafzerken, terwijl er naar schatting zo'n 100.000 Joden begraven liggen, omdat zij geen toestemming kregen de begraafplaats uit te breiden. Misschien een beetje eng, maar heel indrukwekkend!
Elk uur is het weer feest: de deurtjes gaan open en Christus komt met een parade van apostelen voorbij. Op dat moment luidt het skelet van de Dood de klok met zijn ene hand, terwijl hij met zijn andere hand een zandloper vasthoudt. Het skelet knikt, alsof hij wil zeggen: “Jullie tijd is gekomen!”. Deze Astronomische klok is te zien op de gevel van het raadhuis op het Oude Stadsplein. Minder leuk detail: Hanus, de maker van de klok, schijnt na de voltooiing blind gemaakt te zijn door een gloeiend zwaard, zodat hij geen vergelijkbare klok meer kon maken.
Alleen een brug is de Karluv Most (Karels brug) eigenlijk niet eens meer te noemen. Het wandelen over deze brug vormt met alle beelden aan weerszijden al een ware attractie. Op zoek naar het eeuwige geluk? Ga dan naar het beeld van John of Nepomuk. Hierover wordt gezegd dat het aanraken van de twee gouden figuren onderaan het beeld geluk brengt. Ook is het uitzicht vanaf de brug over het Praagse Kasteel om over naar huis te schrijven!
Eén van de grootste gesloten paleizencomplex ter wereld. Een kleine 8 hectare groot. Voor velen de hotspot van Praag. Je vindt er onder meer de bekende Sint-Vitus kathedraal en andere paleizen, kerken, musea en kloosters. De originele Burcht stamt uit het jaar 880. De vele honderden jaren erna werd de Burcht verder uitgebouwd. Voor een bezoek aan de Burcht trek je, afhankelijk van je interesses, één of meerdere dagdelen uit.
Als wij er zijn maken we net het wisselen van de wacht mee.
Het meest in het oog springende bouwwerk in het paleizencomplex De Burcht. Kunnen we het belangrijkste heilige bouwwerk van Praag zien. In 1344 startte de bouw, tot aan 1929 werd er aan gewerkt. De kathedraal heeft drie torens: twee van 88 meter en één van 99 meter. Vroeger werden de Boheemse koningen hier gekroond. Je vindt er ook de koningsgraven. In één van de graven ligt Karel IV, de man die ooit de eerste steen van de Sint-Vituskathedraal legde.
Het Praagse metronetwerk heeft een totale lengte van 43.6 km en heeft 46 stations die zijn verdeeld over drie lijnen. Het is in feite een kleine kopie van het metronetwerk van Moskou. De stations zijn goed verlicht en schoon. De roltrappen gaan heel steil.
Het Praagse metronetwerk bestaat uit drie lijnen.
1. de groene lijn A: Skalka - Dejvická
2. de gele lijn B: Cerny Most - Zlicín
3. de rode lijn C: Nádrazí Holesovice - Háje
1. de groene lijn A: Skalka - Dejvická
2. de gele lijn B: Cerny Most - Zlicín
3. de rode lijn C: Nádrazí Holesovice - Háje
Het is een ideaal vervoersmiddel in deze grote stad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten