09-03-2002

Tunesië 9 t/m 23 Maart 2002

De eerste reis die Frits en ik samen maakten was heel mooi. We hadden roerige tijden achter de rug en waren er helemaal aan toe om op vakantie te gaan.

Op tijd vertrekken wij van huis met de trein naar Brussel vanwaar we vliegen naar Monastir in Tunesië.
Na de landing worden we met een bus naar Sousse gebracht waar we logeren in hotel
El-Hana-Beach


Ons uitzicht is betoverend. We kijken vanaf ons balkon uit op zee.

Als we door Sousse wandelen dan vallen ons vooral de slagers op, die als ze pas geslacht hebben de koeiekop buiten hangen zodat eventuele kopers aan de conditie van de kop kunnen zien hoe vers het vlees is.



De Tunesiërs eten werkelijk alles van een geslacht dier. De ingewanden, koppen, staarten, oren echt alles.
Als de pens hangt te drogen is dat best een mooi gezicht.


  Hoog boven de stad omsluiten de oude stadsmuren de Medina
De medina werd ommuurd in de 9de eeuw en is huidig, met uitzondering van een gebombardeerd deel (Place des Martyrs) uit de 2de wereldoorlog, nog in prima staat.
Deze grote Place des Martyrs is trouwens de voornaamste 'toegang' tot de medina.


Aan de rand van de ingang binnen de medina staat "De Grote Moskee" die dateert uit de 9de eeuw: gebouwd in 851 door een emir van de Aghlabieden.
Met zijn eenvoudige bouwstijl, zware muren en hoektorens lijkt het meer op een kasba dan op een gebedshuis.
Rondom de binnenplaats staan hoefijzervormige bogen waarboven aan één zijde een gestileerde Koraninscriptie is uitgesneden.
Via een brede open trap komt men aan de hoektoren waar men kan genieten van het uitzicht op de medina.
De koepels op de torentjes zijn later toegevoegd: oorspronkelijk waren het 'uitkijktorens' op de nabijgelegen haven.
Aan de kant van de zuilengalerij is de ingang tot de moskee met erboven de ronde minaret.
De gebedszaal is alleen toegankelijk voor moslims.
De binnenplaats kan bezocht worden mits het dragen van de aangepaste kledij: de djellaba.


In het midden van de medina bevindt zich het centrum van de soeks met de mooie overdekte (Rue) Souq el Caïd.
Deze straat en de kleine zijstraatjes zijn hoofdzakelijk gericht op souvenirs voor het toerisme.
Het aanbod is een allegaartje van artikelen die allen één zaak gemeen hebben: het is duur in Sousse!
Toch zijn er in de zijstraatjes best leuke 'ateliers' die specifieke ambachtelijke producten verkopen: mozaïeken, Berberse juwelen in zilver, Tunesische kledij enz...


Aparte deuren in Sousse.

We gaan een excursie maken van 2 dagen en die wordt echt heel mooi.


We vertrekken al vroeg met een bus.
De eerste uitstap is bij het theater van El Jem het is het grootste amfitheater buiten het Colloseum van Rome, waarvan het een voorbeeld is en het is beter bewaard gebleven.
Het bouwwerk is een ovale ruimte, 149 bij 124 m, met tribunes tot 36 m hoog bestaande uit drie verdiepingen. Tussen de bogen van de arcade zie je langs de buitenkant de halfzuilen met Corinthische kapitelen.
In de 3de eeuw n.C. werd met de bouw begonnen onder keizer Gordianus I, maar bij gebrek aan geld is de bouw nooit volledig voltooid.
Aan de westkant is een groot gat in de ommuring: in 1695 liet Mohammed Bey een deel van het gebouw opblazen omdat opstandige Berbers er zich steeds gingen verschansen.
Het theater bood plaats aan een 35000 toeschouwers die er bloederige schouwspelen, wat in de mode was in die tijd, volgden:
Dan weer verder door het landschap van de Sahel.
We stappen over van de bus naar Jeeps die op ons staan te wachten.


We komen bij een plek aan in het Atlas bebergte waar een gedeelte van de film Star Wars is opgenomen. Het ligt iets noordelijker dan Matmata. Het is een kaal landschap en ziet eruit als een landschap van de maan. Het is ook een beetje roodachtig van kleur. Dus ideaal om als filmset te gebruiken.


Verder gaan we naar de streek, ten zuiden van Gabes, waarin Matmata gelegen is noemt men de Jeffara. Het is een droog gebied waar vroeger nomaden in tenten rondtrokken.
Binnen dit gebied ligt het plateau van het Dahargebergte, doorsneden door kleine stroompjes die in de Middellandse Zee uitmonden.

Het ruige terrein heeft nog zo'n 700 holen, voor de helft nog bewoond. Ze zijn oorspronkelijk gegraven door de Berberstam Hammama des Matmata.
De huidige hol-woningen dateren uit de 19 de eeuw en werden gegraven om verkoeling te vinden tijdens de zomerse hitte. Het jaar door heerst in de holen een gem. temp. van 17°C.
We mogen een kijkje nemen bij een familie die hier woont.

De bouw heeft een typische Arabische indeling:
De centrale binnenplaats is een holte van een 10 m diep en met diameter van 10 tot 15 m . Er bevindt zich een citerne voor de opslag van water. Rond de binnenplaats zijn 4 tot soms 8 kamers uitgehouwen: een eetplaats, een slaapplaats, stal(len) voor het vee en voor de voedselopslag (meestal op een bovenverdieping met een gat in de zoldering zodat men het voedsel voor bewoner(s) en vee meteen naar binnen kon werpen!)


 We gaan weer verder.
Het is de bedoeling dat we als we bij de Sahara zijn aangekomen met kamelen een stuk de woestijn in gaan.
We moeten dichte schoenen aan en lange broeken (Frits houd zich hier niet aan omdat het hem te warm is) i.v.m de schorpioenen en giftige slangen. Ook wordt ons aangeraden om onze camera's in plastic te verpakken omdat het fijne zand anders veel schade kan aanrichten.




We overnachten hier zodat we morgen verder kunnen om het gebied te verkennen.


We komen bij Sjott el-Djerid dat is een zoutmeer in centraal Tunesië dat normaal gesproken voor een groot deel opgedroogd is, en waardoor men dan ook met voertuigen als auto's doorheen kan reizen. Het ziet eruit of overal sneeuw ligt zo wit is het. Hoewel het land diverse zoutmeren (sjott's) kent, is Sjott el-Djerid de grootste, belangrijkste en bekendste. De oppervlakte van het meer is met ongeveer 5000 vierkante kilometer enorm, en de lengte ervan bedraagt ongeveer 250 kilometer.


 (dit is allemaal wit zout voor onze wegen in de winter)
Hier groeien ook de woestijn rozen.

Van hieruit gaan we verder naar Tozeur, ook wel het land van de dadelpalmen genoemd. De kwaliteit van de dadels is hier zeer hoogwaardig en ze smaken dan ook voortreffelijk.


De oases van Tozeur zijn een van de beroemdste ter wereld, ze zijn zo'n 1050 ha groot!
In Tozeur valt jaarlijks slechts een 120 mm regen en in de zomer kan de temperatuur in de schaduw best oplopen tot boven de 50°C!


Oases bevinden zich meestal in de zandwoestijn, met uitzondering van de drie oases die men op de toppen van de bergen langs de Algerijnse grens kan vinden.


Tamerza ligt goed verscholen achter een granieten bergketen. Het oude dorp is vervallen en verlaten, slechts de moskee en marabout worden nog witgekalkt. De mensen wonen in het nieuwe gedeelte naast de weelderig begroeide oase. Vlakbij Tamerza kunnen we genieten van een prachtig weids uitzicht vanaf de bergketen. De bergen, de diepe kloof en in de verte het Chodd en de uitgestrekte zandvlakte. Uit de diepte klinkt het geluid van een van de watervallen.
 


In dit gebied worden ook edelstenen gevonden zoals bergkristal en amathist

Na deze twee daagse excursie gaan we weer terug naar ons hotel in Sousse waar nog een paar heerlijke dagen hebben.
We bezoeken nog wat marktjes die heel gezellig zijn en doen onze laatste inkopen.


We gaan de haven bezoeken.


We wandelen door de stad en bezoeken het paleis van de Sultan.


En dan is de tijd gekomen dat wij weer huiswaarts moeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten